Upoznajte žene koje će suditi na Mundijalu u Kataru 1Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Po prvi put u istoriji Svetskih prvenstava u fudbalu, utakmice muškaraca na Mundijalu u Kataru sudiće žene.

Jamašita Jošimi, Salima Mukansanga i Stefani Frapart nalaze se među 36 glavnih arbitara izabranih za šampionat koji počinje 20. novembra.

Njima će se pridružiti još i Neuza Bek iz Brazila, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit, koje će biti pomoćne sudije na Mundijalu u Kataru, prenosi Zadovoljna.rs.

JAMAŠITA JOMIŠI

Za Jamašitu Jomiši učešće na šampionatu u Kataru meće biti prvi put da se upisala u istoriju fudbala ove godine. Naime, ona je prva žena koja je sudila utakmice azijske Lige šampiona i japanske Džej lige.

„Na Bliskom istoku jedva da ima žena među sudijama, pa bih volela da vidim tu promenu, uz Svetsko prvenstvo u Kataru kao katalizator“, rekla je ona.

„Činjenica da žene po prvi put sude na Svetskom prvenstvu za muškarce je znak drugim ljudima da ženski potencijal uvek raste i to je nešto što ja takođe snažno osećam“, dodala je Jomiši.

SALIMA MUKANSANGA

Devojka iz Ruande je FIFA sudija od 2012. godine, a pre fudbala želela je da trenira košarku.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели miss rwanda 2021 (@mukansanga_salima)

„Volela sam košarku i želela sam da je shvatim veoma ozbiljno. Ali pristup košarkaškoj infrastrukturi je bio težak, tako sam završila u suđenju, zbog čega se takođe nikada nisam pokajala“, rekla je.

STEFANI FRAPAR

Francuskinja je već upisala svoje ime u fudbalsku istoriju kada je bila prva žena koja je sudila mušku utakmicu Lige šampiona.

Nalazi se na listi internacionalnih sudija od 2009. godine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stéphanie Frappart (@stephanie.frappart)

„Snažna je poruka FIFE i vlasti da imaju žene kao sudije u toj zemlji“, rekla je ona, dodajući da se nada da ova odluka može „da promeni stvari“.

NEUZA BEK

Neuza sudi za FIFA od 2014. godine i jedna je od najiskusnijih sudija u brazilskom fudbalu.

„Jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne rod. Nadam se da će se ubuduće izbor žena kao elitnih sudija za važna muška takmičenja doživljavati sasvim normalno. One zaslužuju da budu na Svetskom prvenstvu jer su konstantno na visokom nivou, a to je za nas važan faktor”, izjavila je Neuza Bek.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Neuza Back (@neuzaback)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari