Uprkos ubedljivom trijumfu u Zadru, trener Partizana veoma samokritičan 1Foto: STARSPORT/ Peđa Milosavljević

Bilo je negde i očekivano; na terenu najlošije ekipe na Jadranu, iako je tradicija nalagala na oprez, košarkaši Partizana gotovo rutinski slavili su u Zadru (72:57).

Dalmatinci su tako, posle šest kola, ostali jedina ekipa bez trijumfa, dok su crno-beli „pregrmeli“ jedno od nezahvalnijih gostovanja sa upitnicima u dve statističke kolone: ofanzivni skokovi rivala i izgubljene lopte.

Partizan je pokazao u dvorani „Krešimir Ćosić“ da je ofanzivno daleko potentniji u odnosu na rivala; zbog čega ga ni 21 izgubljena lopta nije mogla omesti u nastojanju da se trijumfalno vrati u Beograd. Ipak, ako protiv ekipe koja ima jednu od najlošijih odbrana crno-beli dozvole sebi toliki broj ponovljenih poseda rivala, pitanje je kako će se ofanzivno postaviti u duelima sa daleko kompletnijim protivnicima.

Jasno je da su puleni Andree Trinkijerija imali dosta problema u pozicionom napadu; samom protoku lopte, kreativnosti, te da su izuzetno loše reagovali na protivničku agresivnost na perimetru. Spoljna linija je izgubila čak 11 lopti, ako se tome pridodaju i četiri Rašona Tomasa, koji takođe preferira igru spolja i napad driblingom kada je licem okrenut ka košu, evidentno je da je protivnik lako čitao ideje crno-belih, odnosno da je Partizan do realizacije mahom dolazio na osnovu individualnih kvaliteta pojedinaca.

– Problem je 21 izgubljena lopta. Zbog toga me je malo sramota, ali za nas je bilo najvažnije da dobijemo utakmicu posle teškog i lošeg meča u Evrokupu. Pokušao sam da „vrtim“ ekipu malo više nego obično da bismo bili sveži i na kraju smo dobili. Možda izgleda da smo malo više šutirali trojke, ali Zadar je u jednom trenutku parkirao autobus u reket i nije bilo lako pronaći rešenje – samokritičan je bio trener Trinkijeri.

Košarkaši Partizana, pogotovo oni u centarskoj liniji, dozvolili su Zadranima čak 11 ofanzivnih skokova, što je takođe podatak za analizu, iako je ekipa iz Dalmacije jedna od dominantnijih na Jadranu u pomenutom segmentu. Loše zagrađivanje, koje je usko povezano sa koncentracijom i zaboravljanjem osnovnog zadatka da se prevashodno zagradi igrač, a da se tek posle šuta povede računa gde će se odbiti lopta, kumovalo je brojnim ponovljenim napadima domaćina, koji su u datim okolnostima neshvatljivo za dva poena šutirali mizernih 35,3 odsto. Partizan je, takođe, slabo šutirao slobodna bacanja (76,9 odsto) i ne bi trebalo zaboraviti da je u gotovo svim porazima tokom sezone imao loše procente u pomenutom statističkom segmentu. Na manje od sedam dana do prvog ovosezonskog večitog derbija, u taboru crno-belih imaće puno tema za razmišljanje.

Rezultati i tabela

6. kolo

FMP – Mornar       92:83

Zadar – Partizan                57:72

Budućnost – Cibona           87:64

Primorska – Cedevita Olimpija   sinoć

Krka – Mega           18.00

Crvena zvezda – Igokea    21.00

Tabela

  1. Budućnost 5-1
  2. FMP 5-1
  3. Cedevita Olimpija 4-1
  4. Primorska 4-1
  5. Partizan 4-2
  6. Crvena zvezda 3-2
  7. Mornar           3-3
  8. Krka 2-3
  9. Igokea 1-4
  10. Mega 1-4
  11. Cibona 1-5
  12. Zadar             0-6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari