Uprkos Vučićevim najavama: Srbija se nije kandidovala za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. 1

Uprkos najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u februaru 2019. godine da će se Srbija, zajedno sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom kandidovati za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu, do jučerašnjeg isteka roka UEFA nije dobila prijavu četiri balkanske zemlje za organizaciju EURA 2028. godine.

Ministri zaduženi za sport u vladama Srbije, Rumunije, Grčke i Bugarske svečano su pozirali posle potpisivanja dokumenta kojim se najavljuje zajednička kandidatura za dobijanje domaćinstva Evropskog prvenstva 2028. i Mundijala 2030. godine, očigledno je da se od te ideje odustalo. Šanse za dobijanje Mundijala su ionako znatno manje, jer je u pitanju ogromno ulaganje, a balkanska četvorka se ne nalazi u sjajnoj ekonomskoj situaciji.

Istina, ni šanse za dobijanje kontinentalnog šampionata ne bi bile mnogo veće jer su mediji na Zapadu već najavili da će organizaciju dobiti zajednička kandidatura Velike Britanije (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) i Republike Irske.

Zvaničnu prijavu UEFA podneli su odvojeno još i Turci i Rusi, ali je sasvim jasno da zbog rata sa Ukrajinom ponuda ovih drugih neće biti ni ozbiljno razmatrana. Turci pokušavaju već šesti put uzastopce, prvih pet puta nisu bili uspešni.

Pored Srbije, Rumunije, Grčke i Bugarske interesovanje da organizuju šampionat Evrope izrazili su i Portugalci i Španci, te skandinavska alijansa u sastavu: Danska, Farska Ostrva, Finska, Island, Norveška, Švedska. Italijani su hteli da se kandiduju samostalno, ali su odustali od 2028. kako bi dobili više vremena da se pripreme za Evropsko prvenstvo 2032. Već sada se piše da su favoriti u toj trci, a i tu će im konkurenti biti Turci i Rusi.

Imena domaćina evropskih prvenstava 2028. i 2032. godine UEFA će objaviti u septembru 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari