Uspeh koji je teško nadmašiti 1JOHN G. MABANGLO/EPA

Pre šest nedelja Sloun Stivens bila je 957. teniserka sveta bez ijednog odigranog gren slem finala.

Danas će biti 17. na WTA listi, sa trofejom US opena do koga je došla pobedivši sunarodnicu Medison Kiz (6:3, 6:0). Obe finalistkinje stigle su do završnice gren slema posle operacija, bez iskustva kako izgleda igrati finale najjačeg teniskog takmičenja, što se desilo samo dva puta na američkom gren slemu.

-Imala sam operaciju 23. januara, da mi je neko tada kazao da ću osvojiti US open, rekla bih da je to nemoguće. Ovo putovanje je bilo neverovatno. Trebalo bi sada da se povučem. Kazala sam Medi (Medison Kiz) da nikada neću uspeti da nadmašim ovaj rezultat – objasnila je Stivens.
Samo sat vremena bilo je potrebno 24-ogodišnjoj igračici da savlada svoju rivalku. Kiz je držala konce u rukama koliko-toliko do rezulata 4:3, da bi potom izgubila osam gemova u nizu, načinivši 30 neiznuđenih grešaka spram šest koje je Stivens upisala.

-Nisam igrala svoj najbolji tenis, ali mi je na kraju bilo lakše, jer sam od nje dobila reči utehe. Ako je trebalo da izgubim od nekoga onda mi je drago što je to baš moralo da bude od nje. Imala sam težak početak godine, operaciju. Da mi je neko tada rekao da ću biti u finalu, bila bih veoma srećna i ponosna na sebe – rekla je Medison Kiz.

Ove sezone prvi put od 2014. četiri gren slem trofeja uzele se četiri teniserke. Pre Sloun Stivens, pobednice se bile Muguruza (Vimbldon), Ostapenko (Rolan Garos) i Serena Vilijams (Australijan open).

Danilovićeva u finalu juniorskog dubla

Nakon što je zaustavljena u četvrtfinalu singla juniorskog US opena, Olga Danilović stigla je do finala u dublu. Ona je u paru sa Martom Kostjukovom bila bolja od Sofije Lansere i Kamile Rakhimove (6:4, 7:6(3)) pa će za trofej igrati protiv hrvatsko-kineskog para Bošković/Ksi Vang. Mlada srpska teniserka prethodno je u poražena u singlu od Amerikanke Amande Anisimove (7:5, 6:1).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari