Usud na penale ne popušta: Kao da je Pandurović omađijao Sosijedad (VIDEO) 1Grejf brani penal Ojarzabalu u prvoj seriji Foto. EPA-EFE/JUAN HERRERO

Real Sosijedad ni šesti put uzastopce nije prošao dalje na penale.

U revanšu polufinala španskog fudbalskog kupa na njegovoj Anoeti se radovala Majorka.

Sosijedad je poslednji put prošao dalje s bele tačke protiv drugoligaša Sabadelja u osmini finala kupa 29. novembra 1989.

Pošto je u prvoj utakmici katalonski tim pobedio kod kuće s 1:0, a u revanšu u San Sebastijanu domaćin je bio bolji s 3:2 na produžetke, pucani su penali.

Sosijedad je bio uspešniji sa 6:5.

 

 

U idućoj sezoni, kroz godinu dana, baskijski tim se sreo s Partizanom u drugom kolu Kupa UEFA.

Na skromnoj Atoči, na kojoj je Sosijedad igrao do 1993, crno-beli su se umešno branili, bili su i bolji rival, ali su poklekli na izdisaju utakmice pogotkom Laranjage iz kaznenog prostora iskosa s desne strane pod prečku gola Gorana Pandurovića, kome je trener Miloš Milutinović ukazao poverenje zbog slabe forme Fahrudina Omerovića.

Partizan je u revanšu 8. novembra 1990. anulirao prednost gostiju preko Gorana Stevanovića u 49. minutu. Golova zatim nije bilo ni u produžecima.

U prvoj seriji penala nepogrešivi su bili i Menčaka Ljorente (morao da ponovi izvođenje) i Josip Višnjić.

U drugoj Pandurović brani šut Džona Oldridža, koji je u San Sebastijan došao iz Liverpula, ali Slađan Šćepović pogađa prečku.

U trećoj seriji precizni su bili i Mikel Lasa i Budimir Vujačić, a u četvrtoj se još jednom istakao golman crno-belih oči u oči s Havijerom Bengoečeom, dok je zatim hladnokrvan bio Gordan Petrič.

Posle je tačan bio Goriz, a presudio je Milan Đurđević, Partizanov Kempes (zbog duge kose podsećao na argentinskog asa, junaka Mundijala 1978), koji je u prvoj utakmici bio izostavljen između ostalog i zbog nediscipline.

 

U revanšu drugog kola španskog kupa 1995. na penale je na Anoeti prošla Numansija (9:8).

U šesnaestini finala 2004. trećeligaš Mirandes je slavio sa 4:3 (u igri nije bilo golova).

U trećoj rundi 2005. opet je pred svojom publikom bio koban tim iz treće lige Zamora. U igri je bilo 1:1.

Domaćin je iskoristio prvi penal, sledeća tri nije, a radost mu je doneo golman koji je uzeo da puca. Sosijedad nije realizovao nijedan od četiri – 2:0.

 

Na završnom turniru Superkupa Španije u januaru 2021, drugom sa četiri tima, u polufinalu u Kordobi Sosijedad se kao pobednik kupa sastao s viceprvakom Barselonom.

Katalonski velikan je poveo golom Holanđanina Frenkija de Jonga u 39. minutu. Izjednačio je Mikel Ojarzabal iz penala u 51.

U produžecima su mreže ostale mirne.

Sosijedad nije iskoristio prva tri penala, a među Barseloninim igračima zatajio je De Jong u prvoj seriji, ali ne i Usmane Dembele i Miralem Pjanić.

Baski su smanjili na 2:1. Antoan Grizman je imao prvu meč-loptu, ali je promašio.

Adnan Januzaj je vratio nadu Sosijedadu, ali ju je konačno razvejao Puig – 3:2.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari