Uvodni košarkaški rukopis Duška Ivanovića: Ognjen Kuzmić u fokusu protiv Asvela 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Rastanak sa Vladom Jovanovićem posle samo 12 utakmica pokazao je koliko je poverenja uprava imala i koliko je bila spremna da poturi leđa za mladog stručnjaka. Njegov naslednik, Duško Ivanović, sigurno će imati daleko veći kredit, a deo će početi da nadograđuje ili kruni na večerašnjem debiju protiv Asvela u hali „Aleksandar Nikolić“ u 8. kolu Evrolige. Crvena zvezda će ugostiti francuskog velikana sa pomerenim i zarotiranim košarkaškim figurama.

Iako se juče pisalo o tome da treninzi kod Duška Ivanovića traju i do pet sati, to naprosto nije tačno, a ni logično.

Jeste crnogorski stručnjak odmah na delu opravdao epitet zahtevnog trenera; igrače je držao na parketu oko dva i po sata insistirajući, prevashodno, na igri pet na pet.

Svestan vremenskog cajtnota, trudio se da u konkretnim situacijama stekne što bolji uvod u tehničko-taktičke, ali i kondicione kapacitete Branka Lazića i saigrača.

Prema saznanjima Danasa, u odnosu na period kada je šef struke bio Vlada Jovanović, Ognjen Kuzmić trebalo bi da večeras dobije daleko više prostora, minuta i mnogo značajniju ulogu.

Razlog više je taj što će Kuzmić naspram sebe imati 222 centimetra visokog Jusufu Fala. Trener Ivanović u nekadašnjem reprezentativcu Srbije vidi najbolje moguće defanzivno rešenje na Senegalcu, s obzirom na to da će ostala dvojica na petici biti Luka Mitrović i Hasan Martin.

Ivanović je odlučio i da Filipa Petruševa pomeri na četiri; kod njegovog prethodnika 22-godišnji košarkaš nije mogao da bude od prevelike koristi na toj poziciji, naročito defanzivno.

Bolje se snalazio i više je timu doprinosio kao centar, što je njegova primarna pozicija, iako je u odbrani demonstrirao brojne manjkavosti.

Miroslav Raduljica će ostati i kod Ivanovića van protokola, u kojem će, najverovatnije biti i Stefan Lazarević, što bi moglo da bude i najveće iznenađenje, s obzirom na to da je ostanak u civilu Dalibora Ilića nešto našta su se navijači Zvezde već navikli.

Luka Vildoza bi trebalo da bude startni plej, kao neko ko je već sarađivao sa crnogorskim stručnjakom u Baskoniji.

Biće interesantno videti na koji će način Džon Holand biti korišćen, kao i Nikola Ivanović koji se oporavio od porede zadobijene u dresu reprezentacije Crne Gore.

Defanzivno će biti važno kako će Zvezda braniti igru Asvela na otvorenom terenu. Francuski velikan je sasvim korektno startovao u Evroligi (3-4). Jedini iznenađujući poraz doživeo je u poslednjem kolu kod kuće protiv Žalgirisa, do kojeg je bio u seriji od četiri pobede u svim takmičenjima.

Velike kadrovkse promene tokom leta uslovile su da napad Asvela ne bude dovoljno produktivan, tačnije, da je posle sedam kola jedan od najlošijih u evroligaškoj konkurenciji.

Dve trećine ekipe čine novajlije od kojih pojedini poput Retina Obasohana, Ponsa, Džona Metjuza nemaju prethodno evroligaško iskustvo.

Atletski su predisponirana ekipa; defanzivno su u stanju da rivala svedu ispod 75 datih poena, međutim, napadački se dosta muče. U pogledu asistiranih poena, druga su najlošija ekipa sa svega 14 uspešnih dodavanja po utakmici.

Osim na Nanda De koloa, Zvezda će defanzivno naročito morati da obrati pažnju na Jusufu Fala, Devida Lajtija i pomenutog Džona Metjuza, Amerikanca koji je letos stigao iz poljskog Anvila, inače nekadašnjeg studenta prestižnog univerziteta Južna Kalifornija.

Asvel je letos doveo i vrlo zanimljivog igrača Žvea Ponsa, nekadašnjeg studenta Tenesija, koji je tokom prošle seozne pokušavao da se nametne stručnom štabu Memfis Grizlisa.

U pitanju je nekadašnji mladi reprezentativac Francuske i neko ko je puno obećavao. U 23-godini, Pons je odlučio da se vrati u otadžbinu i pokuša da se dokaže u evroligaškim okvirima.

Nakon povrede Žofrija Lovernja, klub je angažovao veterana kao njegovu alternaciju, Aleksa Tajsa. S obzirom na to da je startna petica pomenuti Fal, Zvezda bi mogla da iskoristi centarsku tehniku i iskustvo Luke Mitrovića, pre svega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari