Uz osmeh na domaćina 1Foto: FIBV

Torino je spreman za spektakl Fajnal-siksa.

Posle dve naporne nedelje, najboljih šest ekipa, podeljenih u dve grupe, odlučiće o učesnicima polufinala Svetskog prvenstva, koje su zajedničkim snagama organizovali Italija i Bugarska. Odbojkašima Srbije se posrećilo, umesto Rusije, SAD i Brazila, za rivale su dobili Italijane i Poljake i već večeras u duelu sa domaćinom mogli bi da računicu za prolaz među četiri najbolje selekcije svedu na „prostu jednačinu“ – 21.15.

Italija punih dvadeset godina nije osvojila medalju na planetarnom takmičenju. Te 1998. „azuri“ su postali svetski šampioni pobedom nad našom selekcijom u finalu. U naredne dve decenije dva puta su bili peti, 2010. četvrti dok su na prethodnom šampionatu doživeli pravu katastrofu zauzimanjem tek 13. mesta. Evidentnu krizu pokušali su da reše i naturalizovanjem stranih igrača, koji godinama nastupaju u italijanskom šampionatu. Pasoše su dobili Rus Ivan Zajcev (kapiten aktuelne generacije) i Kubanac Osmani Huantorena, dok se Mikele Baranovič odlučio da zaigra za Italiju u kojoj je rođen, a ne Poljsku odakle potiču njegovi roditelji. Sjajni stručnjak Đanlorenco Blenđini odlučio je 2015. da prihvati poziv nacionalnog saveza i poslednje tri godine posveti se uporednom vođenju reprezentacije i Lubea iz gradića Ćivitanove Marće. Tokom šampionata „azuri“ nisu previše oscilirali u igri i rezultatu: Izuzetno talentovani tehničar Đaneli, primač Huantorena i korektor Zajcev čine okosnicu tima i igre selekcije koja je izgubila samo jedan meč i to protiv Rusije.

– Kada se uđe među šest najboljih na svetu, tu nema mnogo razlike, sve ekipe su jake. Ako hoćemo da idemo do kraja nije bitno protiv koga ćemo da igramo. Svako je jak na svoj način i s kim god da igramo idemo na pobedu. Italija je zabeležila samo jedan poraz, biće izuzetno neizvestan meč. Igraju dobro, kompletni su i igraju kod kuće. Biće težak protivnik – poručio je Nikola Grbić koji je u Italiji kao igrač i trener proveo više od decenije.

Italijani su u tom jednom porazu pokazali određene slabosti u igri kada im je prijem servisa „poremećen“. Ni sjajni Zajcev nije bio imun na pomeren prijem, iako je prolazio teške lopte, dok se mladi Đaneli u datim okolnostima ređe opredeljivao da almom proigra srednjake. Selektor Blenđini pokušavao je da na drugom primaču rotira Lancu i Maruotija, od kojeg su Italijani mahom imali koristi zbog snažnog smeč-servisa. Na prethodnih pet međusobnih susreta Srbija je slavila u tri navrata, ali su poslednji put u Ligi nacija Italijani bili ubedljivi.

– Nastavljamo uz osmeh, jer je ovo fantastičan uspeh. Igraćemo jedan za drugog, što je bitno jer tako postajemo izuzetna ekipa. Želimo i mislim da zaslužujemo medalju – poručio je tehničar Nikola Jovović, koji je od 2014. do 2017. nastupao za italijansku Moncu.

Raspored Fajnal siksa

sreda

Brazil – Rusija 17.00

Italija – Srbija 21.15

četvrtak

Rusija – SAD 17.00

Poljska – Srbija 20.30

petak

Brazil – SAD 17.00

Italija – Poljska 21.15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari