(VIDEO) Đoković i Simanić junaci dočeka ispred Gradske skupštine 1Foto: Ž. Bošnjaković

Košarkaška reprezentacija Srbije je osvojila srebrnu medalju na nedavno završenom Svetskom prvenstvu, a sinoć su nakon skoro 14 sati direktnog leta sleteli na aerodrom „Nikola Tesla“.

Ovim uspehom su izvadili vizu za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Za večeras je pripremljena proslava srebrne medalje i to na tradicionalnom mestu gde se decenijama unazad proslavljaju svi veliki uspesi sportista Srbije – ispred Skupštine grada, a ceremonija je počela nešto nakon 20 časova.

Pre proslave, košarkaška reprezentacija Srbije će se naći na prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a taj događaj počinje u 19 časova.

Nakon prijema prvi se javnosti obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Dame i gospodo, šampioni sveta, ja sam već bio sa momcima i rukovao se i čestitao im pa smo ušli u ovu salu pa hoću da im kažem veliko hvala i da je pred njima velika odgovornost u teškim uslovima i velikim pritiskom i kada je malo ko u njih verovao, a ja jesam i zaista jesam i znao sam da imaju šampionsko srce i šampionsku energiju i znao sam da će vratiti zemlji više od onoga šta im je dala. Uz posebnu zahvalnost Boriši Simaniću, heroju iz Manile… Reći ću vam kako su uspeli da ujedine našu zemlju. Nikada pre nisam video da navijači Zvezde navijaju za Bogdanovića, Vanju Marinkovića, Nikolu Milutinova, kao i navijače Partizana koji su navijali za Dejana Davidovca i Filipa Petruševa“, rekao je Vučić.

On je dodao da od ove ekipe očekuje zlato u Parizu uprkos tome što mediji „preko bare“ najavljuju da će selekcija SAD doći na Olimpijske igre u najjačem sastavu. Takođe je Vučić najavio da će u slučaju osvojene zlatne medalje svaki košarkaš dobiti po 200 hiljada evra, te da će fond za medalje biti značajno uvećan..

„Bošnjak je Boriši ponudio bubreg što je neverovatno. Mi svi čekamo zlato iz Pariza, a video sam da Lebron Džejms najavljuje najjaču ekipu i mi imamo priliku da im pokažemo ko je najbolji na svetu. Nema kuknjave i mi ćemo da se pripremamo. Mali deo oko države što je mi to ispunjavamo u hitnim rokovima i zahvalan sam terapeutima, lekarima, porodicama ovih momaka i ljudima iz saveza, ministru sporta, olimpijskog komiteta i svima drugima čestitam i zahvaljujem se i cela Srbija vas mnogo voli. Šampioni, do zlata iz Pariza“, istakao je predsednik Srbije.

 

 

Potom je pred mikrofon stao predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

„Ovo leto je bilo prelepo za košarkašku Srbiju. Želim da iskažem veliko poštovanje prema svim ljudima, najviše profesoru Gagi Radovanoviću, svi znamo zašto. Ovo leto je bilo prelepo za košarkašku Srbiju, juniori su u Nišu osvojili zlato, basketaši 3×3 zlato i sada su i košarkaši osvojili srebro“, rekao je Danilović.

Potom je za mikrofon stao Svetislav Pešić.

„Hvala predsedniku na zvaničnom prijemu i malpre ste sve rekli i sve videli, kao i svi ostali jer ono što smo mi videli, ada vi niste je da su se ovi momci baš dobro pokidali i dali zadnji atom snage da stignemo do ovde gde smo stigli. Ne ovom prilikom, drugi put ću o procesu i vi biste voleli da se priča o rezutlatu. Nije prilika za to, a prilika je da se ponosim svim igračima, Gagi mom velikom prijatelju, trenerima i čitavom medicinskom stafu jer je ovo bio naporan put ka Olimpijskim igrama. Moram da kažem da taj proces koji nas očekuje do Olimpijskih igara je mnogo teži nego što je bio do ove titule ili odlaska do Olimpijske igre jer su očekivanja sada još veća. Siguran sam da imamo dovoljno vremena, a najvažnije je da smo osetili u Manili je jedno oduševljenje naših navijača. Možda nismo bili najbroniji, ali smo bili najglasniji. I to je stvarno dalo nekakvu snagu i istovremeno smo osetili narod odavde putem medija i svega ostalog i to je u svlačionici povećavalo motivaciju i posvećenost i veliku odgovornost igrača koji su znali da iza njih stoje naši navijači. Tako da ovom prilikom treba reći da mi igramo za Srbiju, ali igramo za naš narod i anvijače koji nas podržavaju i mi to osećamo. Druga motivacija nije potrebna, potrebna je pomoć koju nismo imali. Neka država nastavi da pomaže i to je dovoljno. A može i malo više“, rekao je Svetislav Pešić.

(VIDEO) Đoković i Simanić junaci dočeka ispred Gradske skupštine 2
Foto: Ž. Bošnjaković

Na kraju se javnosti obratio Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije.

„Hvala predsedniku i ljudima što su nas dočekali u ovolikom broju. Ja nisam neki govornik i tu sam da radim svoj posao, a mi smo to doživeli tamo i eto sjajna grupa i možda najbolja sa kojima sam sarađivao i čast mi je bila kao kapitenu da ih predvodim. Samo mi znamo kroz šta smo prošli i hvala vam što ste bili deo toga i mali poklon ovom prilikom“, rekao je Bogdanović i predsedniku uručio loptu.

Program ispred gradske Skupštine počeo je sa malim zakašnjenjem, a započeo je himnom „Bože Pravde“ koju je otpevao dečiji hor „Čarolija“, a onda je Beogradski sindikat izveo svoj veliki hit „Balada disidenata“.

Među okupljenima u publici ima mnogo dece koja su došla da pozdrave svoje heroje.

Prvi su pred njih izašli basketaši 3×3 sa stručnim štabom koji su novi-stari evropski šampioni.

Zatim je Beogradski sindikat izveo još jedan svoj hit „Danas je dan za pobedu“.

Potom su pre okupljene izašli članovi košarkaške reprezentacije Srbije.

Posebne ovacije su dobili Aleksa Avramović, Boriša Simanić i kapiten Bogdan Bogdanović.

Zatim se selektor Srbije Svetislav Pešić obratio navijačima Srbije.

„Dobro veče svima, lepo vas je ovako videti i počastvovani smo da ste došli stvarno u velikom broju, pa se pitam da li smo zaslužili. Jednu stvar želim da kažem, pošto vi niste osetili, a mi u Manili jesmo. Hvala vam puno, živela Srbija“, rekao je on.

Sledeći za mikrofonom bio je bek reprezentacije Aleksa Avramović.

„Velika čast i ponos je bila igrati za Srbiju i konačno vidimo plodove svega što smo radili. Hvala vam od srca, sve vas volimo i ne mogu da ne pomenem momka koji je sve nas ujedinio. On je dao Srbiji mnogo više nego što je iko od nas. Slava Bogu“, izjavio je on.

Potom je krenula prava žurka ispred gradske Skupštine uz pesmu „Freed from desire“ koja je bila nezvanična himna „Orlova“ na upravo završenom Mundobasketu.

Potom je pred okupljene ponovo izašao Beogradski sindikat.

Ipak potpuni delirijum kod navijača izazvalo je pojavljivanje najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića na terasi gradske Skupštine.

To je Noleta potpuno slomilo i lice mu suzama ispunilo.

Potom se i on obratio naciji.

„Dobro veče Srbijo, dobro veče Beograde… Hvala što ste došli u velikom broju. Molim vas… Retki su trenuci kada se ostaje bez reči, tresem se i ne znam šta da kažem, a toliko toga bih rekao. Pre svega hoću da čestitam šampionima basketašima i košarkašima takođe na fenomenalnim uspesima. Ne samo ove godine već i kroz istoriju i hvala im što su prihvatili da budem deo ovog slavlja i da se zajedno družimo večeras. Ovo je ostvarenje dečačkog sna iz jednog velikog razloga, a to je taj da sam kao klinac kao i mnogi iz moje generacije i ostalih generacija bio tu u masi i slavio velike medalje sa šampionata košarkaša, vaterpolista, odbojkaša i ostalih koji su predstavljali Srbiju u svetu. Bio sam nekoliko puta na balkonu, ali ovo je neprocenjivo i nezamenjivo i ovo se nikada više neće desiti. Definitivno. Ovaj osećaj… Da stojim ovde pored velikih šampiona i velikih ljudi sa kojima imam hvala Bogu prijateljski odnos i sa nekolicinom sam pričao pred izlazak ovde i rekao sam im da sam osetio tu njihovu slogu i zajedništvo i to nas je okupilo ovde i en samo uspeh finala SP već taj momenat ljudskosti koji su pokazali. Boriša… Boriša je heroj nacije i zaslužuje da mu svi skandirate. Želim da vam kažem da svi slavimo i završavam sa ovom rečenicom: Na svetu nijedna nacija nema ovaj duh koji mi imamo. Živela Srbija“, rekao je svetski broj 1.

Na kraju su se sportisti oprostili od navijača pesmom „Ovo je Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari