Vaterpolisti preko Hrvatske do medalje 1foto: VSS/Slobodan Sandic

Četvrtfinale je uvek veliki trenutak istine za svakog pravog pretendenta na medalje, a drastično izmenjena postava vaterpolo reprezentacija Srbije današnju plovidbu za Top četiri Svetskog prvenstva u Mađarskoj čeka još od poslednjeg minuta finala Olimpijskih igara prošle godine u Tokiju.

Lada su Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić i braća Gojko i Duško Pijetlović, sa zlatom oko vrata,  posle puno trofejnih sezona rekli zbogom nacionalnom timu. Njihovi saborci Branislav Mitrović, Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović… zajedno sa nekim novim licima među Delfinima i povremeno korišćenim igračima u A timu produžili su gde su oni stali, a ceo vaterpolo svet radoznao je da vidi kako će se braća Strahinja i Viktor Rašović, Đorđe Lazić, Nikola Lukić… snaći u današnjem duelu protiv večitog rivala Hrvatske, čiji je stručni štab na ovo takmičenje poveo čak osmoricu debitanata na planetarnim šampionatima.

Iza našeg sastava su pobede nad Sjedinjenim Američkim Državama (17:13), Australijom (6:5) i Kazahstanom (22:3), previše oscilacija i neizmenični problemi sa odbranom i napadom u prvih osam četvrtina na SP, direktan plasman u nokaut fazu, tri cela dana bez mečeva i sparing treninzi sa SAD u Segedinu i domaćinom takmičenja u Budimpešti.

A ispred, ambiciozan protivnik ponikao u istoj  – jugoslovenskoj školi vaterpola, stari znanac sa gomile turnira u poslednjih tridesetak godina, osvajač odličja na sedam poslednjih SP ali i mnoštva drugih velikih vaterpolo smotri… U biti ili ne biti 32 minuta na čuvenom bazenu „Alfrd Hajoš“ oslabljenom za Rina Burića, čije je pesničenje jednog Japanca kažnjeno s tri meča suspenzije.

– Sparinzi su nam poslužili kao simulacija četvrtfinalnog meča sa Hrvatskom za određene tehničko-taktičke zadatke. Trebalo bi uzeti u obzir to što smo mi, za razliku od našeg rivala, preskočili osminu finala. I dalje smo u trenažnom procesu, tako da će se u četvrtfinalu osetiti pik forme. Sve ide svojim tokom, fokusirani smo i spremni.  Hrvatska je odlična ekipa, godinama igraju na vrhunskom nivou. Sa tim momcima se sastajemo i na klupskoj sceni, ne verujem da postoje nepoznanice. Uvek presude neke nijanse u datom trenutku se dese, treba da se obrati pažnja na detalje – uverava Gavril Subotić da su izabranici Dejana Savića na fizičkom i mentalnom nivou potrebnom da ispoštuju zahteve selektora.

Odnosno, ostanu u trci tron, gde ih nije bilo od 2015. godine i ispijanja slavljeničkog šampanjca u Kazanju, mada se od nove postave očekuje da zablista tek na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

– U grupi smo pokazali oscilacije kojih sada ne treba da bude. Hrvatska je Hrvatska bez obzira u kojem sastavu igra. Imaju najviše ambicije, žele da ponove uspeh iz 2017, a na nama je da odigramo najbolje što možemo i prođemo dalje, jer su i naše ambicije na ovom prvenstvu pobedničke – priča Viktor Rašović.

Nemanja Vico ne misli da će izostanak Burića biti naročita prednost na naš tim.

– Sigurno je da Hrvatska ima igrače koji mogu da ga zamene i da će njihov selektor probati da nađe pravo rešenje. Nama je najvažnije da se ponašamo kao da su kompletni, jer samo tako možemo do uspeha. Mnogo nam znači ovaj sparing sa Mađarima – kaže reprezentativac Srbije, inače uskraćene za treniranje na pomenutom plivalištu na Margit Sigetu, dok su ga Barakude osetile u osmini finala, protiv Gruzije.

Srbija je na najvećim takmičenjima najviše puta poražena od današnjeg rivala – pet, a slavila je dva puta više. Na Olimpijskim igrama Srbija je pobedila jednom (2016), bila poražena (2008 i 2020).

Na svetskim prvenstvima Srbija je bila bolja dva puta (2009, 2015) kao i Hrvatska (2007 i 2017). Na prvenstvima Evrope naša selekcija je slavila četiri puta (2008,2012, 2016, 2018) a Hrvatska jednom ( 2010), susret 2014. je završen nerešeno.

U Srbiji sa Igara u Tokiju nema braće Pijetlović, Filipovića, Prlainovića, Aleksića, S.Mitrovića i Dedovića. A Hrvati su bez Marcelića, Garsije, Jokovića, Bušlja, Lončara, Macana, Obradovića i Miloša.

Parovi četvrtfinala

Grčka – SAD  13.00

Srbija – Hrvatska      16.00

Španija – Crna Gora                        19.30

Mađarska – Italija    21.00

Tucak: I dalje smo jaki

– Bezbolna smena neće biti nikome, jer kada bi to tako bilo u sportu onda bi svi menjali preko noći. I mi i Srbija smo došli u izmenjenom sastavu, ali smo i mi i oni i dalje jaki. Verujem da ćemo odigrati dobro i da ćemo pobediti – tako stvari vidi hrvatski selektor Ivica Tucak, dok je Ivan Krapić još izraženiji optimista u pogledu ishoda jednog od vaterpolo klasika.

– Znamo ko nam je protivnik i uveren sam da možemo da izborimo to polufinale – poručio je centar naših komšija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari