Vaterpolisti Srbije peti na SP posle pobede nad SAD 1EPA-EFE/Tibor Illyes

Vaterpolisti Srbije osvojili su peto mesto na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj pobedom protiv selekcije SAD 13:10 (3:3, 5:3, 3:1,2:3). Tako su izabranici seletora Zorana Savića još jedno Svetsko prvenstvo zaredom završili kao peti, i još jednom samo sa jednoim porazom. Ovoga puta bilo je to protiv Hrvatske u četvrtfinalu (12:14).

Vatepolisti Srbije su u borbi za plasman najpre savladali Crnu Goru rezultatom 10:7, dok je SAD posle peteraca bio bolji od Mađarske ukupnim rezultatom 16:15). Za zlato su sinoć igrale selekcije Španije i Italije.

Krenuli su „delfini“ mnogo angažovanije, možda i opuštnije, što se jasno videlo i u bazenu. Jeste prva deonica završena nerešeno što je bila posledica nekih propsta u odbrani, ali su puleni selektora Zorana Savića uspeli da nametnu svoj stil igre, da zaustave šut sa distance protivnika, i da u napadu odigraju hladnokrvno i precizno.

Sve je to došlo do izražaja već u drugoj deonici kad su imali i plus četiri gola prednosti, ali je bilo jasno da i sa dva gola viška samouvereno ulaze u nastavak meča. Išao je šut spolja, razradio se i Dušan Mandić a Strahinja Rašović je pokazao da je u najstandardnijoj formi na Svetskom prvenstvu.

Kako je vreme odmicalo, odbrana je bila sve sigurnija, Lazar Dobrožanov je zamenio na golu kapitena Branislava Mitrovića i za čas došao do čak 11 odbrana i pokazao da je Srbija ostala rasadnik najboljih vaterpolo golmana na svetu. Srbija je bila izuzetno sigurna u napadu, nije bilo onih velikih oscilacija koje su se videle u grupnoj fazi, a posebno u ključnom meču protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari