Vaterpolisti Srbije poraženi od Hrvatske u četvrtfinalu SP 1foto Slobodan Sandić

Vaterpolisti Srbije izgubili su u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Mađarskoj od Hrvatske 12:14 (1:1, 3:4, 5:5, 3:4) u njihovoj najlošijoj utakmici od starta ovog takmičenja, nažalost u nokaut fazi i meču posle koga nema popravnog.

Hrvatska je odigrala skoro perfektan napadački meč, igrala odlično sa igračem više, a išao je i šut sa distance, čak i igračima kojima to nije glavni kvalitet. U polufinalu Hrvati igraju sa pobednikom meča između Crne Gore i Španije, a dvostruki uzastopni olimpijski šampioni u podmlađenom sastavu moraće da čekaju sledeću šansu i odigraju za plasman od petog do osmog mesta.

Vaterpolisti Srbije počeli izuzetno nervozno, prvi gol za 1:1 dali tek posle skoro sedam minuta igre. Imao je hrvatski golman svoj doprinos tome, ali su šutevi bili uglavnom iz neizgrađenih pozicija, dva puta i u okvir gola. Odbrana je s druge strane bila na visini zadatka na čelu sa golmanom Mitrovićem, pa lošiji start nije kažnjen od protivnika.

U drugom delu bilo je malo bolje napadački, igrala se rezultatska klackalica u kojoj su rivali na veliki odmor otišli sa golom prednosti. Nije selekcija Srbije uspevala da nametne svoj ritam, jeste bila zaustavljena kontra Hrvata, ali je u odbrani bilo sve više problema. Skoro svaki napad završavan je isključenjem vaterpolista Srbije, a protivnici su bili vrlo sigurni sa igračem više. U napadu su pravljene neke početničke greške, kao što je ulaz u dva metra. Sve je bilo isto, ali i još gore u trećoj četvrtini.

Na četiri i po minuta do kraja te deonice bilo je minus tri (5:8), a Dušan Mandić je do tog trenutka šutirao 0-4. Sve je loše izgledalo, ali se Mandić konačno probudio, dao tri gola zaredom i dao nadu da se prednost Hrvatske može sustići, jer se stiglo do 8:9. A taj period je ipak završen sa minimalnom prednošću protivnika (9:10).

Ubrzo u poslednjoj deonici Drašović je blokiran u šutu za izjednačenje i to je bila jedna od ključnih grešaka. A na nju su se vezale opet početničke, u dva navrata je primljen gol kad je istekla kazna igrača manje, ponovo se uvukla nervoza koja je rezultirala i pogrešnim dodavanjima. I Hrvatska je pet minuta do kraja otišla na nedostižnih 10:13, i imala napad. Do kraja je sve bilo rutina, i nije bilo šansi za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari