Kad i gde možete da gledate klasik Srbije i Mađarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u vaterpolu? 1Foto: BETA/HINA/Damir SENCAR

U prvoj utakmici četvrtfinala 36. evropskog prvenstva u vaterpolu danas se u plivalištu zagrebačke Mladosti sastaju dvostruki uzastopni olimpijski pobednik i svetski prvak.

U jednom od klasika igraju dve velesile Srbija i Mađarska.

Naša reprezentacija je odmakla na putu stvaranja novog moćnog tima posle smene generacija i povlačenja nekoliko legendi koje su iznele glavni teret za zlatne medalje u Riju 2016. i Tokiju 2021.

Prva iskušenja s visina Olimpa nisu prošla u skladu s renomeom državnog tima, iako je Dejan Savić ostao selektor.

Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2022. pretrpljen je poraz u četvrtfinalu protiv Hrvatske (peto mesto), a nedugo zatim, na prošlom Evropskom šampionatu, održanom u Splitu, Francuska je neprijatno iznenadila Srbiju u doigravanju za ulazak među osam najboljih (deveto mesto).

Savić je našao da je najsvrsishodnije da ode, a na njegovo mesto je došao daroviti trener Uroš Stevanović.

S njim je suštinski počela nova era reprezentacije i oblikovanje tima od sledećeg talentovanog naraštaja, s nekoliko igrača srednje generacije koji su učestvovali u ranijim podvizima.

Prvi  znaci povratka na stare staze uočeni su na mundijalu u Fukuoki prošle godine, jer je Srbija, čak i bez Dušana Mandića, svog novog predvodnika, igrala u polufinalu (četvrto mesto).

Da se napreduje, videlo se i u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva.

Jeste da je srpski tim u prvom delu imao protivnike ispod svoje klase, ali je utakmica, koja je bila repriza iz Splita, pokazala da je reprezentacija očvrsnula, istina, sada s Mandićem kao osloncem – Francuzima je u baražu za četvrtfinale vraćeno milo za drago (14:10).

Mađarima, koji su i evropski vicešampioni, titula svetskog prvaka je donela i kartu za Olimpijske igre u Parizu ovog leta.

Zato su u Hrvatsku poslali podmlađen tim, ali vrlo talentovan, budući da su i oni neiscrpni majdan nada.

U četvrtfinale su ušli neposredno, kao prvoplasirani u grupi u prvom delu.

Ko pobedi, ide u nedelju na polufinalni megdan s uspešnijem iz duela domaćina, branioca trona, i svetskog viceprvaka Grčke.

Samo pobedom naš tim zadržava šanse da olimpijsku vizu izvadi u Zagrebu, jer za to mora da bude šampion (poslednja šansa Svetsko prvenstvo u Dohi sledećeg meseca).

Utakmica Srbije i Mađarske počinje u 15 časova.

Možete je pratiti na Prvom programu RTS i na Sport Klubu 1.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari