Nikola Jaksicfoto STARSPORT

Vaterpolo reprezentacija Srbije susretom sa Izraelom (petak, 17 časova) započinje veoma važnu misiju na Evropskom prvenstvu, mnogo većeg značaja od same medalje.

U najkraćem mogućem vremenskom okviru, od svega mesec i po dana, vaterpolisti Srbije dobiće odgovor na pitanje gde se trenutno nalaze u evropskim i svetskim okvirima.

Snaga vaterpolo reprezentacije Srbije nije više u svakom zaveslaju, šutu, odbrani. Zlatni period je definitivno prošao, ali ni aktuelna generacija nije satkana od pukog proseka, već je više kompilacija večitih vaterpolo hitova, trenutnih zvezdica i onih koji predstavljaju neizostavno štivo u svakom bestseleru.

Pet karata za Pariz

Nalik naslovu domaćeg filma „Tri karte za Holivud“ za evropske vaterpolo reprezentacije ostalo je još svega pet ulaznica za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Šanse da ih dobiju imaće na Evropskom prvenstvu kao i na planetarnom šampionatu u Dohi (2-18. februar).

Mađarska i Grčka izborile su mesta na Olimpijadi uspesima na prošlom Svetksom prvenstvu u Fukuoki. Bezbrižna je i Francuska kao domaćin u Parizu dok će se za preostale ulaznice boriti velesile poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Španije, Italije…

Mogućnost da upravo na kontinentalnom šampionatu puleni selektora Uroša Stevanovića ostvare cilj nije velika jer će mesto u Parizu dobiti samo najbolja reprezentacija među onima koje se još nisu izborile.

Domaćini Zagreb i Dubrovnik

Trebalo je da bude organizovano u Izraelu, međutim zbog rata u Pojasu Gaze Hrvatska je dobila mogućnost da po treći put ugosti najbolje evropske reprezentacije.

Po nekom nepisanom pravilu, kad god je domaćin Hrvatska je automatski i najveći favorit. U prethodna dva puta „barakude“ su se penjale na evropski tron, a poslednji put se to dogodilo pre dve godine u Splitu.

Da bi povećala šanse za direktan plasman na Olimpijadu, Hrvatska je uložila oko 2.000.000 evra u organizaciju kontinentalnog šampionata, dok je Holandija preuzela obavezu domaćinstva Evropskog prvenstva za vaterpolistkinje.

U Savezu je odlučeno da gradovi domaćini budu Zagreb i Dubrovnik i nema nikakve sumnje da će puleni Ivice Tucka imati ogromnu podršku.

Na bazenu u Zagrebu podignute su montažne tribine, prodaja karata za susrete domaće reprezentacije ima željenu dinamiku, međutim ni bazen kraj Save, kao ni dubrovački Gruž nemaju ni približan kapacitet splitskoj Spaladium areni sa 10.000 mesta.

Promanjen sistem ne odgovara „delfinima“

Sistem koji je poslednjih godina primenjivan na velikim takmičenjima u mlađim kategorijama doživeće preliminarnu primenu u seniorskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu.

Naime, kako bi bilo više zanimljivih utakmica, a i da bi slabije reprezentacije dobile priliku da se nađu u eliminacionoj fazi, reprezentacije su podeljene u dve divizije.

Najbolje se nalaze u „elitnom delu“ dok je Srbiji zapalo da se nađe u „drugoj diviziji“.

Nažalost, „delfine“ je koštalo tek deveto mesto na poslednjem Evropskom prvenstvu zbog čega su morali da igraju kvalifikacije za plasman na aktuelni šampionat.

S tim u vezi, kada u konkurenciji Malte, Nemačke i Izraela budu zauzeli jedno od prva dva mesta moraće da igraju osminu finala, u kojoj bi mogli da se sastanu sa Francuskom, Crnom Gorom, Hrvatskom (ako budu prvi u grupi), odnosno Gruzijom, Mađarskom, Italijom, Grčkom ako kojim slučajem budu drugi.

Evidentno je da će aktuelni olimpijski šampioni imati izuzetno težak put do završnice kontinentalnog šampionata, mnogo teških izazova u vidu potencijalnih susreta sa takmacima sa kojima su neretko igrali za najsjajnije odličje na velikim takmičenjima.

Na talonu medalja i olimpijska viza: Mogu li vaterpolisti Srbije do binga na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj? 1
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Srbija sa Jakšićem i Mandićem može do medalje

Još od Olimpijskih igara u Tokiju, koje su bile poslednji ples naše najbolje vaterpolo generacije, Srbija nije osvojila medalju na velikom takmičenju.

Na poslednjm planetarnom šampinatu napravljen je iskorak u vidu plasmana u polufinale i trijumfom nad Italijom u borbi za mesto među četiri najbolje reprezentacije, međutim u nadmetanju za odličje bilo je evidentno da „delfinima“ izuzetno fali Dušan Mandić.

Levoruki majstor odlučio je tada da preskoči Svetsko prvenstvo, razočaran tretmanom koji je doživeo u Novom Beogradu.

Uroš Stevanović pokazao je maksimalno razumevanje, dogovoreno je da se Mandić vrati za Evropsko prvenstvo što se na obostrano zadovoljstvo i desilo.

Istovremeno, Nikola Jakišić uspešno se oporavio od obnovljene povrede lakta tako da će Srbija na kontinentalnom šampionatu imati u sastavu verovatno dvojicu najboljih igrača.

„Delfini“ imaju limite – odlaskom u reprezentativnu penziju Duška Pijetlovića više nisu tako dominantni na poziciji sidraša. Đorđe Lazić, povratnik Nemanja Vico kao i Nemanja Ubović jesu dobri centri ali ne spadaju u kategoriju vrhunskih.

Takođe, na mestu beka iz zlatne generacije ostao je samo Sava Ranđelović. Odbrana je uvek bila merna jedinica za „delfine“ a u njoj je pozicija beka od suštinske važnosti.

Radomir Drašović sigurno će biti drugi bek ali je pitanje na koji će način selektor Stevanović koristiti Jakšića.

Vaterpolista Novog Beograda jedan je od najboljih bekova na svetu, međutim kako bi napad Srbije bio što produktivniji, selektor će se sigurno dvoumiti na koji način da ga koristi u odbrani.

Ukoliko bi bio zadužen za protivničke sidraše, mnogo bi se trošio u odbrani i u tom smislu, pitanje je koliko bi energije imao za napadačke akcije.

Povratkom Mandića, napad je dobio na balansu, s obzirom na to da na prethodnom Svetskom prvenstvu selektor Stevanović nije imao nijednog levorukog igrača. Takođe, na nezgodnoj strani nalazi se Viktor Rašović, koji je takođe propustio prethodni planetarni šampionat.

Na zgodnoj strani delovaće stariji od braće Rašović, Strahinja koji je u Fukuoki bio najbolji strelac šampionata. Sa bekovskih pozicija delovaće Marko Radulović, odličan šuter, kao i Nikola Lukić, pomenuti Drašović…

Srbija, kao dvostruki uzastopni olimpijski šampion, ima dovoljno aduta u napadu, međutim rezultat na šampionatu u Zagrebu i Dubrovniku usko će biit povezan sa kvalitetom prikazanim u odbrani.

U Fukuoki je defanziva bila daleko od željene što se najbolje videlo u borbi za medalju.

Hrvati brane krunu, Mađari jedini nisu u najjačem sastavu

Mađarska je na Evropsko prvenstvo stigla sa obezbeđenom olimpijskom vizom, što je prouzrokovalo da na kontinentalnom šampionatu nastupi u osetno podmlađenom sastavu bez nekolicine važnih igrača.

Osim naših severnih komšija, sve ostale reprezentacije nastupiće u najkvalitetnijim mogućim sastavima.

Hrvati su u statusu aktuelnog evropskog šampiona. Selektor Tucak odlučio je da nastupi sa dvojicom sidraša, a Josipu Vrliću priključio se povratnik u redovima „barakuda“ Luka Lončar.

Takođe, Loren Fatović biće važan adut nakon što je propustio planetarni šampionat zbog povrede šake.

Hrvati su razočarali u Fukuoki ispadanjem u osmini finala i sigurno će žarko želeti da poprave utisak.

Reprezentacija Španije predstaviće hrvatskoj publici najbolji sastav koji će biti oslabljen jedino neigranjem povređenog Martina Famera.

Alvaro Granados, šuter Novog Beograda, i Brazilac Felipe Perone, vaterpolo veteran, biće najjači aduti Španaca koji nikada nisu bili evropski prvaci.

Crna Gora je uspela da pojača sastav s obzirom na to da su se u reprezentaciju vratili Draško Brguljan, kao i golman Dejan Lazović.

Francuska bi mogla da bude neugodan rival, posebno jer ima izuzetne igrače na poziciji sidraša – Tomu Vernua i povratnika Mišela Bodegasa.

Ugo Fontani je takođe odličan golman, dok su među bekovima Ugo Kruzi i Medi Marzuki naopasniji.

Grčka je aktuelni svetski vicešampion ali nikada na Evropskom prvenstvu nije uzela medalju.

Heleni će u Hrvatskoj biti jači za Angelosa Vlahopulosa, sjajnog kreativca i jednog od najboljih bekova današnjice.

Grcu su i aktuelni olimpijski vicešampioni koji na mestu sidraša imaju sjajne Konstantinosa Kakarisa i Dimitriosa Nikolaidisa.

Jedino im nedostaje levoruki šuter, ali su se tom hendikepu odavno prilagodili.

Italijani će takođe biti u najjačem sastavu sa Frančeskom Di Fulviom kao najvećim asem. Na zgodnoj strani je i Đakomo Kanela, a sa suprotne će dejstovati Argentinac Gonzalo Ečenike koji je u karijeri promenio tri reprezentacije (Argentina, Španija, Italija). Luka Damonte je u suštini najbolji kreativac.

Azuri su najtanji na mestu sidraša gde nemaju dominantnu opciju.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari