Većina za plej-of ABA lige sa osam klubova 1www.wikipedia.org

Poslednjih godina skoro svaka predložena ideja automatski je nailazila na opstrukciju, međutim aktuelna izneta od strane Igokee, za koju je Mornar odmah „podigao ruku“ mogla bi da zaživi.

Naime, predlog da se plej-of proširi sa dosadašnja četiri na ukupno osam učesnika, naišao je na odobravanje kod većina klubova u ABA ligi.

S tim u vezi, postoji verovatnoća da bi o tome moglo da se glasa već na narednoj sednici Skupštine koja bi trebalo da se održi sredinom septembra.

Opšte je poznato da o svim promenama u Ligi odlučuju klubovi, vlasnici regionalnog takmičenja.

Trenutno njih 11 ima mogućnost da u dogovoru vrši promene u ABA ligi, s obziorm na to da je slovenačka Primorska prošle sezone istupila iz takmičenja.

I o tome, ko bi mogao da bude 12. vlasnik Lige, trebalo bi da se odlučuje na narednoj sednici Skupštine regionalnog takmičenja.

Klubovi učesnici veoma su zainteresovani da se format plej-ofa promeni.

S tim u vezi, porasla bi i atraktivnost takmičenja, kao i neizvesnost do poslednjeg kola, koja je uglavnom izostajala otkad se igra plej-of sa svega četiri učesnika.

Kako se može čuti, osim hrvatskih, crnogorskih klubova, kao i Igokee, za promenu formata zainteresovani su i pojedini srpski klubovi.

Nesumnjivo, porasla bi i atraktivnost Lige; daleko veći broj ekipa mogao bi da se nada doigravanju, samim tim do poslednjeg kola igralo bi se „kao da sutra ne postoji“.

Kalendarski, potencijalno proširenje značilo bi i samo jednu nedelju više doigravanja, jer bi se četvrtfinale igralo na dve dobijene.

Jasno je da Crvena zvezda kao jedini Evroligaš, odnosno učesnici Evrokupa (Partizan, Cedevita Olimpija i Budućnost) trenutno nisu preterano zainteresovani za mogućnost proširenja plej-ofa, s obzirom na to da su im kalendari i ovako prenatrpani, međutim sama opcija prema kojoj bi se osam ekipa našlo u doigravanju upravo bi njima omogućilo dodatni komoditet u smislu da ne moraju da jure prvo mesto na kraju regularnog dela.

Ukoliko na narednoj sednici Skupštine ABA lige većina bude za proširenje, najkasnije od iduće sezone mogli bismo da gledamo osam ekipa u doigravanju.

ABA 2 u „balonu“, Gorica nije odustala

Kao i prošle sezone, ABA 2 liga igraće se u „balonu“ i u takmičarskoj 2021/22. To znači da neće imati ligaški format, već će se igrati više turnira na različitim lokacijama. Trenutno, ABA 2 ligu čini 11 klubova; biće dodeljene još dve specijalne pozivnice, bez obzira na to da li će Gorica istupiti iz takmičenja ili ne. Naime, Hrvatski košarkaški savez vrši neviđeni pritisak na tamošnje klubove, već godinama unazad, da istupe iz ABA lige. Od momenta formiranja nove regionalne lige u kojoj učestvuju klubovi iz Poljske, Slovačke, Češke, Slovenije i Hrvatske, HKS čini sve da natera domaće klubove da pređu u to takmičenje. Navodno, svakome ko istupi iz ABA lige nude pomoć od nekih 200.000 kuna. Zadar, Cibona i Split još uvek odolevaju takvom vidu pritiska.

Vakcinisani  oslobođeni testiranja

Nalik novom pravilniku u Evroligi, u ABA ligi su na dobrom putu da usvoje kovid protokol prema kojem bi vakcinisani košarkaši, ali i svo osoblje kluba koje ide na gostovanja, bili oslobođeni testiranja na korona virus. Biće neophodno samo da dostave dokaz da su vakcinisani na Kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari