Velesila Španija i magični Rikardinjo 1Foto: EPA/ SRDJAN SUKI

Došlo je vreme raspleta na Evropskom prvenstvu u futsalu.

Takmičenje u Sloveniji počelo je 12 reprezentacija, podeljenih u četiri grupe, da bi posle 16 mečeva knjiga spala na četiri polufinalista: Rusiju i Portugal čiji igrači danas prvi izlaze na teren u „Stožice“ areni u LJubljani (18.00), te Kazahstan i Španiju, čija borbi za ostanak u trci za titulu kontinentalnog šampiona počinje tri sata kasnije.

Reklo bi se očekivan epilog dosadašnjeg toka EP, jer je ovaj kvartet i pre prvog odigranog minuta bio viđen u Top četiri. Zbog njihove futsal tradicije, timskog i individualnog kvaliteta. U prvom redu Španaca, jer su izabranici Hoze Venancia Lopeza zlatni EP 2016, imaju iskusan sastav i kao pobednici još šest prvenstava Evrope (1995, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012), te osvajači jedne srebrne i dve bronzane medalje, znaju šta i kako treba na velikim turnirima. NJihov protivnik, takođe. Rusi nikada nisu bili planetarni vladari kao „crvena furija“ (2000,2004) i imaju samo jednu evropsku krunu iz daleke 1999. godine, ali su redovni na pobedničkom postolju. Najčešće kao poraženi finalisti (1996, 2005, 2012, 2014, 2016) ili trećeplasirani (2001, 2007), pa puleni Sergeja Skoroviča jedva čekaju novu priliku za revanš svojih starim „dželatima“ sa Pirineja.

Ni drugi polufinalni par nije bez „glave, repa i korena“. Pre svega Portugalci. Što zbog vicešampionskog znamenja iz 2010, što zbog Rikardinja. U stvari, najviše zato što njenu „desetku“ nosi čovek kojeg su četiri gola protiv Azerbejdžana pre neki dan vinule na vrh liste strelaca kontinentalnih prvenstava, a malofudbalske majstorije pariraju fenomenalnim veštinama njegovog zemljaka Kristijana Ronalda na velikom pravougaoniku. Kazahstanci nemaju asa takvog kalibra, ali su im čvrst i organizovan fudbal doneli bronzu pre dve godine, kada su u meču za svoju prvu medalju na velikim takmičenjima pobedili domaćina EP Srbiju.

Zanimljive brojke

Najefikasniji tim prvenstva je Portugal (17)

Španija ima najviše šuteva na (142) i u gol (50)

Prvi strelac turnira je Portugalac Rikardinjo (6)

Kazahstanac Daglas Junior je vodeći asistent (4)

Najviše faulova (6) napravio je Ukrajinac Sergej Zurba (6)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari