Veliki izazov na startu 1Foto: STARSPORT

Predano je uprava Crvene zvezde radila, ne samo tokom leta, već i pred kraj prošle sezone, u koncipiranju ekipe, ispostaviće se, za povratničku takmičarsku godinu u Evroligi.

Nakon „posta“ u 2018/19. osvajanjem ABA lige (verovatno poslednji put na taj način) crveno-beli su stekli pravo učešća u najelitnijem rangu. Na čelu sa Milanom Tomićem, tim je, van ustaljene prakse, formiran još sredinom avgusta; sastavljen od prošlosezonskih nosilaca igre i nekolicine poznatih novajlija, čak i u okvirima Evrolige.

Ideja je da sa DŽejmsom Gistom, Derikom Braunom, povratnicima Čarlsom DŽenkinsom, Ognjenom Kuzmićem, Lorencom Braunom Crvena zvezda ne bude samo puki protagonista u najelitnijem rangu, već i da na Đordija Bertomeua ostavi utisak sposobnog kolektiva da se takmiči u Evroligi. Crveno-beli večeras gostovanjem Panatinaikosu započinju misiju u konkurenciji 18, umesto dosadašnjih 16 timova, po sistemu uspostavljenom u sezoni 2016/17 koji će podrazumevati, zbog proširenja, sedam nedelja duplog programa (umesto dosadašnjih pet).

Poraz od Primorske na startu nedavno završenog Superkupa ABA lige trebalo bi da bude više nego jasno upozorenje za igrače Crvene zvezde, s obzirom da su od autsajdera poraženi na najkošarkaškiji mogući način. Indolentnost bi trebalo da bude zabranjen termin u redovima ekipe koja želi da nastavi kontinuitet osvajanja trofeja i postigne iole pristojan rezultat u Evroligi.

Na treneru Tomiću je da prosudi da li je dobro birao tokom leta kada je dovodio pojedince koji su prethodno imali prosečne sezone (Čarls DŽenkins, Nikola Jovanović) ili pak uopšte nisu igrali (Derik Braun). Meč sa Primorskom pokazao je postojanje defanzivnih problema na niskom postu (što nije bilo očekivano), odnosno nemanje brzine u organizaciji napada.

PAO je osetno rekonstruisao tim koji je od čuvenog Rika Pitina preuzeo Argiris Pedulakis (od 2012. do 2014. već vodio „zelene“). Panatinaikos je doveo šestoricu stranaca: dvojicu sa NBA iskustvom (Vesli DŽonson i DŽejms Fredet), sve u nameri da se nekako dokopa Fajnal-fora Evrolige na kojem nisu bili još od odlaska Željka Obradovića 2012. godine.

– Očekuje nas utakmica protiv velikog protivnika, znamo kakvu je ekipu Panatinaikos oformio pred ovu sezonu. PAO je sastavljen od dosta iskusnih, evroligaških i NBA igrača, ali mi gledamo nas i borićemo se. Imali smo dve-tri povrede u pripremnom periodu, sada su svi spremni za utakmicu i svima je drago što će biti deo Evrolige u ovoj sezoni. Naš cilj je da prikažemo Crvenu zvezdu u što boljem svetlu“, istakao je Tomić koji za večerašnji meč ne računa na Ognjena Kuzmića i Nemanju Nenadića.

Čović: Agresivno na obe strane

Bio je Filip Čović veoma ljut i poprilično samokritičan posle eliminacije Crvene zvezde od Primorske na startu Superkupa ABA lige. Priznao je tada da su crveno-beli odigrali sramotno loše.

„Želim prvo da nam poželim sreću na startu sezone i u Evroligi. Svaki početak je kao i uvek, specifičan i težak, čeka nas tvrda i teška utakmica, igraće se agresivno sa obe strane, i pred puno navijača u njihovoj dvorani. Moramo da budemo skoncentrisani od samog starta, spremni fizički i psihički, moramo da budemo čvrsti i da pariramo u svim segmentima igre. Što više bude odmicala sezona, što više budemo trenirali i igrali, biće sve bolje. Kada igrate u Crvenoj zvezdi znaju se ambicije na svim poljima, u svim takmičenjima“, naglasio je Čović.

Raspored 1. kola

Himki – Makabi 19.00

PAO – Crvena zvezda 20.00

Bajern – Milano 20.30

Real – Fenerbahče 21.00

petak

Žalgiris – Baskonija 19.00

Efes – Barselona 19.30

Alba – Zenit 20.00

Asvel – Olimpijakos 20.45

Valensija – CSKA 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari