Veliki talenat sa bremenom očevog imena: Ko je Dušan Petković, bivši reprezentativac za koga mediji tvrde da je uhapšen zbog šverca kokaina 1Dušan Petković (desno). Foto: EPA/BERND SETTNIK

Bivši fudbalski reprezentativac Srbije Dušan Petković uhapšen je u Amsterdamu pod sumnjom da je član kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika.

Sin nekadašnjeg selektora Srbije i Crne Gore i proslavljenog reprezentativca Jugoslavije Ilije Petkovića pušten je posle saslušanja, a istraga će dalje pokazati da li je zaista počinilac dela koje mu se stavlja na teret ili se slučajno bio u društvu pohapšene kriminalne grupe.

Dušan Petković je prema tvrdnji medija uhapšen zajedno sa još devet osoba u zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta, a tom prilikom zaplenjeno je i ukupno 115 kilograma kokaina.

Bivši fudbaler OFK Beograda poslednji put je bio u prvom planu javnosti kada ga je otac Ilija Petković kao selektor naknadno uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, posle povrede napadača Lećea Mirka Vučinića.

Petković senior se zbog svog poteza suočio s optužbama za nepotizam, jer je javnost smatrala da Dušan nije zaslužio poziv u nacionalni tim. Po završetku Mundijala mediji su tvrdili da je ovaj potez Ilije Petkovića narušio atmosferu u ekipi i bio jedan od razloga za neuspeh na ovom takmičenju.

„Sećam se kada sam se vratio sa Svetskog prvenstva, u Savezu na Terazijama bio je nenormalan broj novinara. To je bila goruća tema i mogu samo iz svog ugla reći nešto vezano za sebe. Bio sam spomenut kao neki vinovnik koji je poremetio celu atmosferu“, rekao je Dušan Petković u intervjuu za Nova.rs koji je objavljen prošle godine.

On je tada rekao da smatra da je zasluživao poziv u nacionalni tim.

„Ja sam tada u kvalifikacijama igrao za Spartak iz Moskve, posle skoro sedam godina smo bili prvi na tabeli, bio sam najstandardniji igrač, pre toga sam igrao u Bundesligi za Nirnberg i za Volfsburg, bundesligaške ekipe, bio sam četiri meseca treći ocenjeni igrač Bundeslige. Kada me je otac pozvao, to je delovalo ‘vau’. Ja sam objašnjavao da nisam pekar i moler, pa me otac pozvao. Normalno je i da ako si igrao u Zvezdi i Partizanu, da te ljudi bolje znaju, ja sam bio u OFK Beogradu, normalno je bilo da se odreaguje tako. ’Tatin sin, tatin sin’, mnogima je to odgovaralo“, izjavio je Dušan Petković.

 

Veliki talenat sa bremenom očevog imena: Ko je Dušan Petković, bivši reprezentativac za koga mediji tvrde da je uhapšen zbog šverca kokaina 2
Ilija Petković. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ilija Petković je tada pozivanje sina obrazložio time da je dobar za atmosferu u nacionalnom timu, što je praktično bila istina jer je zaista bio najomiljeniji tokom priprema za SP 2006. na Paliću i u Austriji.

Treba reći i da je atmosfera u timu 2006. bila narušena zbog sukoba na pripremama Mateje Kežmana i Nemanje Vidića, posle koga defanzivac Mančester junajteda zbog povrede nije igrao protiv Holandije i Argentine u Nemačkoj, mada je samo par dana kasnije normalno trenirao sa „crvenim đavolima“.

Dušan Petković je igračku karijeru počeo je u OFK Beogradu, a potom je nastupao za Majorku, Jokohamu, Spartak iz Subotice, Volfsburg, Nirnberg, Spartak iz Moskve i Saturn.

Za reprezentaciju Srbije i Crne Gore nastupao je na sedam utakmica, na poziciji zadnjeg veznog.

Po završetku igračke karijere najpre je bio trener, a potom se bavio menadžerskim poslom.

U julu ove godine imenovan je za sportskog direktora OFK Beograda, klubu koji se trenutno takmiči u Srpskoj ligi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari