Vera u domaći teren 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda i Budućnost, dva najuspešnija tima u takmičarskoj 2017/18, odigraće finalnu seriju plej-ofa ABA lige do tri pobede i u međusobnim utakmicama odlučiti ko će biti šampion i izboriti pravo da nastupi u Evroligi 2018/19.

To je manje-više očekivani epilog polufinalnih serija koje su završene „majstoricama“, na kojima su domaći timovi na kraju ubedljivo pobedili. Podgoričani „eksplozijom“ u poslednjoj deonici, crveno-beli sa nekoliko ubitačnih serija od kojih se presudna desila krajem treće četvrtine. Zanimljivo je da je opšti utisak, a to su posvedočili i sami akteri, da su prepune dvorane i podrška bili „X faktor“ domaćih ekipa.

Dušan Alimpijević, trener Crvene zvezde, zahvalio se publici na velikoj podršci u odlučujućem meču protiv Mornara.

„Moj glavni utisak je atmosfera, mislim da je to pobedilo. Za većinu igrača i nas u stručnom štabu je ovo bila najbolja atmosfera od početka sezone. Prvi put se susrećemo sa ovako vatrenom podrškom krcatog Pionira“, rekao je Alimpijević posle meča.

On je naglasio i da je preostao još najteži korak, da ekipu tri pobede dele od onoga što je primarni cilj za sezonu“, ali se osvrnuo i na karakter igrača koji su ove sezone sve izdržali.

„U prvoj zajedničkoj sezoni desile su se neke stvari da bi se svima objasnilo sta Zvezda nosi sa sobom, koju vrstu pritisaka i moranja. Dobro je što se ekipa trgnula posle te utakmice u Baru i nadoknadila je to što nam je falilo na kraju. Zadovoljan sam kako dočekujemo finale“, rekao je Alimpijević.

Crveno-beli su po ko zna koji put ove sezone dobili utakmicu u kojoj su pogodili 10+ trojki i odigrali sasvim solidnu odbranu na ipak previše predvidivu igru Mornara u ovakvom skraćenom rosteru. Zablistao je Dobrić, ali je prvi put u poslednje vreme bitan učinak napravljen i iz unutrašnje igre, radio je čak i zaboravljeni pikenrol. Zvezda će do početka finalne serije koja startuje u ponedeljak, u četvrtak (19.00) gostovati na parketu lidera Evrolige, moskovskog CSKA i tom utakmicom oprostiće se od sezone najjačeg takmičenja.

Crveno-belima, braniocima titule i trostrukim uzastopnim šampiona, ovo će biti četvrto uzastopno finale ABA lige, a Podgoričanima istorijsko – prvo. Zvezda i Budućnost odigrali su dosada za sve ove godine samo jednu plej-of seriju u ABA ligi. U takmičarskoj 2016/17 sastali su se u polufinalu i Beograđani su pobedili u „majstorici“. Ove sezone su odigrali dva međusobna meča i crnogorski šampion trijumfovao je oba puta. Za razliku od Zvezde, Budućnost će imati više vremena da se odmori od „majstorice“ protiv Cedevite i da se u „Morači“ pripremi za mečeve sezone. Budućnost je poslednji put u „Morači“ izgubila meč regionalne lige još 18. decembra 2016. godine (od Cedevite) i od tada je vezala 20 uzastopnih pobeda pred svojom publikom.

Raspored finala

1. utakmica – 9. april, Beograd.

2. utakmica – 10. april, Beograd.

3. utakmica – 12. april, Podgorica.

4. utakmica – 13. april, Podgorica*.

5. utakmica – 15. april, Beograd*.

Serija se igra na tri dobijene utakmice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari