Veslači Mačković i Pimenov ipak učestvuju u kvalifikacijama za OI u Parizu 1Foto: EPA-EFE/Kim Ludbrook

Srpski veslački dubl skul Martin Mačković i Nikolaj Pimenov učestvovaće na olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu, posle odluke Svetske veslačke federacije, saopštio je danas Veslački klub Partizan.

Prethodnih dana Partizan je izrazio nezadovoljstvo jer je Veslački savez Srbije (VSS) za kvalifikaciono takmičenje u dublu skulu prijavio Aleksandra Beđika i Matiju Rajkovića, a ne posadu Mačković/Pimenov, koju je predložio trener Nikola Stojić.

VSS je posle toga otkazao nastup srpskog dubl skula u Licernu, ali je „posle niza nesportskih odluka VSS, Svetska veslačka federacija odlučila da reaguje i da napravi presedan u istoriji veslačkog sporta, kako bi zaštitila sportiste Srbije od nepopravljive štete, kako je navedeno u zvaničnoj odluci Izvršnog odbora FISA“, saopštio je Partizan.

„Posle višesatnih zasedanja tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, odlučeno je da ekipa Mačković/Pimenov vesla izbornu trku za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. U ovom trenutku najvažije je da najbolji veslači Srbije imaju mogućnost da na stazi dokažu svoj kvalitet“, piše u saopštenju.

Partizan je naveo da je uprkos tome srpsko veslanje dobilo još jedan šamar i pretrpelo veliku sramotu u međunarodnim okvirima, činjenicom da je Svetska veslačka federacija morala da zaštiti srpske veslače od delovanja njihovog matičnog saveza.

„Ovo je presedan u istoriji veslačkog sporta i ispravljenoj nepravdi prema našim veslačima. Još jedno veliko hvala i srećno svim ekipama Srbije na kvalifikacionoj regati“, rekao je predsednik Veslačkog kluba Partizan Marko Milačić.

Veslač Nikolaj Pimenov rekao je da je presrećan i zahvalan jer mu je ispunjena želja da vesla sa Mačkovićem.

„Ovo je veliki dan za sport. Krećemo za Lucern da se trkamo i probamo da izborimo još jednu normu za OI i Srbiju predstavimo u najlepšem svetlu“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari