(VIDEO) Fer-plej Kristijana Ronalda imao preteče: Da im se ne dodeli penal tražili i Fauler, Klose, Joveljić... 1Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

U fudbalskoj Ligi šampiona Azije deseio se vrhunac fudbalskog poštenja.

Portugalski as Kristijano Ronaldo, zvezda saudijskog Al Nasra, jedan od najubitačnijih golgetera koje je svet ikada dao, tražio je od sudije da ne dosudi penal u njegovu korist.

U pretposlednjem, petom kolu u takmičenju po grupama gost je u Rijadu bio iranski Persepolis. Domaćin, koji je kao prvoplasirani već imao mesto u osmini finala, rano je, u 17. minutu, ostao s igračem manje, ali njegov protivnik, kome su bodovi bili potrebniji da bi se s drugog mesta nadao odlasku dalje, nije iskoristio brojčanu prednost. Mreže su ostale netaknute.

Na samom početku meča Kristijano Ronaldo se pružio u superničkom šesnaestercu. Isprva se činilo da je to penal čist kao suza, ali je najbolji strelac Al Nasra, čim se pridigao, ukazivao sudiji, mašući podignutim kažiprstom, da nema govora o najstrožoj kazni jer ga protivnički igrač nije ni takao.

S obzirom na to kolike su razmere fudbalske veličine Portugalca, o njegovom gestu fer-pleja je brzinom munje čuo čitav svet.

 

Bilo je i u prošlosti nekih primera, koji su preteča Ronaldove iskrenosti za duboki naklon.

Recimo, u premijerligaškom susretu Arsenala i Liverpula na Hajberiju u Londonu u rano proleće 1997.  Sredinom drugog poluvremena, pri rezultatu 1:1, napadač gostiju Robi Fauler se stuštio u kazneni prostor domaćina, a golman Dejvid Siman mu je pao u noge. Fauler se otkotrljao u stranu, a i on je kad se pridigao signalizirao sudiji da ga Arsenalov čuvar mreže nije pipnuo.

Susija je, međutim, bio neumoljiv. Za njega je to bio jedanaesterac. Fauler ga je i izveo, ali kao da mu nije bilo stalo da postigne gol. Siman je odbranio. Na odbijenu loptu je prvi natrčao Džejson Mekatir, koji je tako postigao pobedonosni pogodak za Liverpul.

 

Ističe se i fer-plej nemačkog golgetera Miroslava Klosea, najboljeg strelca u istoriji svetskih šampionata. Još dok je igrao u Bundesligi za Verder, na meču s Arminijom 2005. je sudija uvažio njegovu molbu da se ne dosudi penal u njegovu korist jer je intervencija protivničkog golmana bila ispravna.

Još jedan je primer njegovog fudbalskog gospodstva. U utakmici italijanske Serije A između Napolija i Lacija u Napulju u septembru 2012. rukom je ubacio loptu u mrežu na centaršut iz kornera, ali je odmah i priznao da se poslužio nedozvoljenim sredstvima. Domaćin je pobedio s 3:0 het-trikom Urugvajca Edisona Kavanija, a gostujući napadač je pobrao simpatije napuljske publike i suparničkog tima.

Za pohvalu je i gest Dejana Joveljića iz dana kada je bio Zvezdin dragulj. U Omladinskoj ligi Srbije, u susretu crveno-belih s OFK Beogradom na Omladinskom stadionu 2018, postupio je kao veliki sportsmen. Na njegovu inicijativu sudija je preinačio odluku o penalu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari