(VIDEO) Inicijacija Kejna: Društvo koje je u Bundesligi oformljeno i iza Radenkovićevih i Šoškićevih leđa 1EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Engleski fudbalski as Hari Kejn, jedan od najboljih strelaca svog vremena, koji je letos pristupio Bajernu posle dugogodišnjih doprinosa u Totenhemu, doneo je svež dah ne samo u redove višestrukog uzastopnog nemačkog prvaka nego i u nemački fudbal uopšte.

Ističe se golgeterskim umećem od prvog meča, a s kakvim nadahnućem igra prvi put u karijeri mimo Ostrva, u kontinentalnoj Evropi, videlo se i u najvećoj utakmici Bundeslige.

Bavarski velikan je u Dortmundu preslišao vicešampiona Borusiju u desetom kolu s 4:0, a Kejn je postao prvi debitant trostruki strelac u klasikeru.

 

Pre derbija na njegovom zadivljujućem kontu je bilo 12 pogodaka, što nikome pre njega nije pošlo za rukom za prvih devet utakmica. Kad je postigao trinaesti gol, kojim je već u 9. minutu povisio Bajernovo vođstvo na 2:0, stao je rame uz rame s nemačkim napadačem Klausom Matišekom, jedinim koji je dao 13 na svojih prvih deset bundesligaških mečeva. U premijernoj Bundesligi, 1963/64, briljirao je u Šalkeu. Kejn mu je zatim i umakao u jedinstvenom podvigu.

U Dortmundu je otrgao Matišeka od zaborava po još jednom nesvakidašnjem dostignuću, jer je ušao u malobrojno društvo onih koji su u debitantskoj sezoni bili trostruki strelci na tri utakmice, što je svojevrsni rekord, budući da je Kejn po triput matirao i golmane Bohuma i Darmštata, oba puta u Minhenu.

Taj kružok, čiji je engleski as prvi novi član posle 56 godina i prvi stranac, počeo je da formira Uve Zeler, jedan od najubojitijih nemačkih fudbalera svih vremena.

Upravo u prvoj sezoni Bundeslige, koja ove godine slavi 60. rođendan, legenda Hamburgera je prvo triput savladala Petra Radenkovića, čuvara mreže Minhena 1860, u pobedi kod kuće s 5:0. Pred domaćom publikom Zeler se zatim istakao i s po tri gola protiv Projsen Minstera (5:0) i Kajzerslauterna (7:3). Na kraju je bio i najbolji strelac šampionata s 30.

I Matišak je tri puta po tri pogotka postigao na igralištu koje je znao kao sopstveni džep. Bilo je to u Gelzenkirhenu protiv Sarbrikena (4:1), Kajzerslauterna (4:0) i Nirnberga (4:1).

U sezoni 1966/67. pridružio im se Zigrfid Bronert, as frankfurtskog Ajntrahta. Njega je i te kako zapamtio naš čuveni golman Milutin Šoškić, kapiten Partizanovog tima u finalu Kupa šampiona s Realom u Briselu 1966, koji je u osipanju crno-belih posle njihovog najvećeg evropskog uspeha otišao u Keln. Bronert mu je dao tri gola već u drugom kolu, kada je u Frankfurtu bilo 4:0.

Na istom stadionu trostruki strelac je bio i na meču sa Šalkeom (4:2), a onda i u utakmici u kojoj je Keln dočekao Ajntraht u drugom delu sezone (4:1). Šoškiću, dok je branio u Bundesligi (1966-70), niko nije dvaput dao po tri gola osim njega.

Kejn, dakle, ima priliku, koju sigurno neće ispustiti, da bude prvi za šest decenija Bundeslige koji će postići najmanje tri pogotka i na više od tri utakmice u debitantskoj sezoni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari