(VIDEO) Otupelo koplje: Ajaks prvi put u ovom veku izgubio triput uzastopce u holandskom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Tmurni oblaci se nadvijaju nad holandskim fudbalskim velikanom, višestrukim evropskim prvakom.

Ajaks je pri dnu tabele pošto je prvi put u ovom veku pretrpeo i treći poraz uzastopce u domaćem prvenstvu.

Na stadionu „Johan Krojf“ u Amsterdamu radovao se i AZ. Gosti iz Alkmara, koji su u samom vrhu, pobedili su s 2:1. Grčki napadač Vangelis Pavlidis, koji ih je u 45. minutu doveo u vođstvo s 1:0, prvi je igrač tog tima koji je strelac na osam ligaških mečeva uzastopno. S ukupno devet pogodaka prvi je pratilac golgetera Fejenorda Meksikanca Santijaga Himeneza (deset), vodećeg na listi.

Ajaks je poražen kao domaćin i prošli put, upravo protiv Fejenorda (4:0) u utakmici koja je zbog nezadovoljstva navijača amsterdamskih „kopljanika“ prekinuta pa nastavljena kroz tri dana, a Himenez je bio trostruki strelac.

Ajaks je poslednji put izgubio u dva uzastopna meča na svom terenu u holandskom šampionatu 2001, a poslednji put u tri uopšte u aprilu 1999 (crna serija krenula od Tventea u gostima – 3:1), kada je na kraju zauzeo šesto mesto, što mu je bio najlošiji plasman posle 1965.

Ako je velikanu iz prestonice za utehu, u duelu s AZ-om je izveo svoj drugi najmlađi sastav ikada u Erediviziji (u proseku 21 godina i 132 dana).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari