(VIDEO) To nikad nije bilo: Ajaksov peti poraz uzastopce u holandskoj ligi i poslednje mesto na tabeli 1Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Tražite li na tabeli holandkog fudbalskog prvenstva gde je Ajaks u vrhu, tamo gde mu je uvek bilo mesto, nećete ga naći.

Prvi put u svojoj slavnoj istoriji četvorostrukog evropskog prvaka i rekordnog osvajača trofeja kod kuće prikovan je za dno. Ima, istina, dve utakmice manje, ali i to ne umanjuje odjek njegovog očiglednog potonuća.

U desetom kolu, ako je za kakvo-takvo ohrabrenje, dao je znake života protiv vicešampina PSV-a u Ajndhovenu. Vodio je dvaput, ali je slomljen sa četiri gola u drugom poluvremenu – 5:2. Pretrpeo je i peti uzastopni poraz u ligi, Nikada mu se to pre nije desilo.

 

Već je i u seriji od deset utakmica u svim takmičenjima bez pobede, a i kad je nanizao osam, snašlo ga je to prvi put od profesionalizacije holandskog fudbala 1956.

Junak PSV-a bio je meksički napadač Irving Lozano, koji se vratio među „filipsovce“ posle četiri godine u Napoliju. Postigao je het-trik. Poslednji trostruki strelac tima iz Ajndhovena u derbiju s Ajaksom bio je Mark van Bomel u pobedi s 4:0 usred Amsterdama u martu 2005.

Istakao se još jedan povratnik, ali prošlogodišnji. Luk de Jong je jednim golom postao prvi strelac u šest uzastopnih ligaških okršaja s Ajaksom. Po pet su u seriji imali Dirk Kojt u Fejenordu (2004-06) i Luksemburžanin Špic Kon s Fortunom Sitard (1960-62).

Ajaks, koji je poslednji put pobedio na meču s Ludogorecom u Razgradu u Ligi Evrope (4:1) 24. avgusta, a kod kuće 12 dana ranije Herakles (4:1) u prvom kolu, u četvrtak dočekuje Volendam, tim s dva boda više na tabeli. Pobeda amsterdamskog velikana bila bi melem na ljute rane i možda prvi nagoveštaj pomaka iz krize.

Ajaks za 67 godina profesionalne lige samo jednom nije bio među prvih šest na kraju. Bilo je to 1965 (13. mesto), kad je dolaskom Rinusa Mihelsa za trenera usred sezone umesto Engleza Vika Bakingema (podeljena su mišljenja ko je od njih dvojice otac totalnog fudbala) načinjen, ispostavilo se, presudan korak za stvaranje velikog Ajaksa, koji je u sledeće tri godine bio šampion države, a od ubrzo zatim, od 1971. do 1973, i vladar Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari