Viktor Vembanjama prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu: San Antonio izabrao „francusko čudo od deteta" 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Viktor Vembamjama, francusko košarkaško „čudo od deteta“, izabran je kao prvi pik na NBA draftu, a njegov novi klub su San Antonio Sparsi.

Kao što se i očekivalo, Sparsi su iskoristili činjenicu da su imali pravo da prvi biraju i u svoju ekipu doveli igrača za kojeg se smatra da je najveći talenat još od pojave Lebrona Džejmsa.

Američki mediji su dolazak mladog Francuza u San Antonio nazvali „početkom ere Viktora Vembanjame“, jer se već nekoliko godina znalo da će supertalentovani igrač ove godine doći u jednu od NBA ekipa.

Zanimljivo je da su Sparsi iskoristili svih pet minuta predviđenih da donesu odluku pre nego što je i zvanično saopšteno koji je njihov izbor.

Vembanjama je posle izjavio da su to bili „pet najdužih minuta u njegovom životu“.

– Tad sam osetio leptiriće u stomaku, video sam svoju porodicu kako se utišala. Svi su gledali u svoje satove. I onda su me prozvali. Tek tada sam osetio olakšanje. Čestitali su mi mnogi – izjavio je 19-godišnji prvi pik na NBA draftu.

Vembanjama je visok 224 centimetra, zbog svoje neverovatne pokretljivosti može da igra na nekoliko pozicija u timu i ima odličan šut za tri poena.

Profesionalnu karijeru počeo je 2019. u Nanteru, dve godine kasnije prešao je u Asvel, a prošle sezone nastupao je za Metrpolitans 92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari