Viljareal nakon penala srušio Junajted i osvojio Ligu Evropa 1Foto: EPA-EFE/Michael Sohn

Fudbaleri Viljareala osvojili su Ligu Evrope prvi put u istoriji pobedom nad Mančester Junajtedom u finalnoj utakmici u Gdanjsku posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 11:10 (1:1).

Heroj u penal seriji bio golman Heronimo Rulji, koji je najpre realizovao jedanaesterac u 11. seriji, a zatim i odbranio pokušaj Davida de Hee za najveći uspeh u istoriji Žute podmornice i plasman u Ligu šampiona sledeće sezone.

Svih deset igrača dva tima prethodno su bila uspešna u svojim pokušajima, na kraju je došao red na čuvare mreže. Iz te borbe je kao pobednik izašao golman Viljareala, apsolutnog autsajdera u finalnom okršaju protiv slavnog kluba sa Old Traforda.

Viljareal nakon penala srušio Junajted i osvojio Ligu Evropa 2
Foto: EPA-EFE/Maja Hitij

Viljareal je došao do istorijskog trofeja, a njegov trener Unai Emeri do ukupno četvrtog u Ligi Evrope, potvrdivši da mu u tom takmičenju nema ravnog.

Tokom 120 minuta velike borbe nije bilo pobednika. Španski tim je poveo pogotkom Đerara Morena u 29. minutu, da bi u 55. Edinson Kavani postigao gol za izjednačenje i kasniji odlazak u penal seriju.

Od početka meča na severu Poljske bilo je jasno u kojem će pravcu ići okršaj za pehar – Junajted sa velikim posedom i terenskom inicijativom, Viljareal u defanzivnom bloku čeka šansu iz kontra-napada ili prekida.

Na drugi način je Žuta podmornica stigla do prednosti. Dani Pareho je izveo slobodan udarac, a Đerar Moreno pobegao odbrani rivala i u padu sa sedam metara postigao gol.

Nije tim Unaija Emerija odustao od svoje igre ni posle vođstva, sprečavajući sastav Olea Gunara Solšera da ozbiljnije pripreti u prvom poluvremenu. I dalje su Đavoli dominirali terenom, kružili oko šesnaesterca protivnika, ali im je nedostajao završni pas.

Za nijansu konkretniji bili su Englezi od početka drugog dela, međutim, defanziva Viljareala sa svim igračima iza lopte delovala je neprobojno.

Viljareal nakon penala srušio Junajted i osvojio Ligu Evropa 3
Foto: EPA-EFE/Maja Hitij

Kada Junajted nije uspevao kroz igru da dođe do poravnanja, učinio je to posle prekida. I uz dosta sreće. Na odbitak iz kornera natrčao je Markus Rašford, lopta se posle rikošeta odbila na peterac do Edinsona Kavanija, kojem nije bilo teško da je sprovede u nebranjenu mrežu.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Rašford je mogao da donese preokret timu sa Old Traforda, da bi zatim pokušao i Kavani glavom. Do promene rezultata nije došlo, pa se otišlo u produžetke.

Tamo je samo Viljareal zapretio dva puta, preko Alberta Morena i Paka Alkasera, čiji su udarci završavali daleko preko gola. Pitanje osvajača Lige Evrope rešavalo se u penal seriji, gde je uspešniji bio Viljareal.

Više o sportu čitajte na SK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari