Vimbldon kao stepenice ili klackalica na putu u istoriju 1EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković za sedam dana silazi sa ATP trona, ali će na turniru u Londonu imati priliku da se primakne večitom rivalu na još važnijoj listi

Sadržaj finala muškog singla upravo završenog Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu biće brzo zaboravljen, s obzirom da Kasper Rud nije imao vremena ni da „diše“ od preciznih servisa, forhenda, smečeva… Rafaela Nadala a kamoli da smišlja poene protiv neprikosnovenog kralja pariske šljake, ali su očekivano glatko dobijena tri seta Španca pretumbali neke stvari u „belom sportu“.

Sa 36 godina, najstariji šampion u istoriji Rolan Garosa ni na najnovijoj verziji ATP liste nije u Top 3, mada se maksimalno primakao Aleksandru Zverevu, ali je zato još više odmakao svom večitom rivalu i (još malo) prvom reketu sveta, Novaku Đokoviću, kao i Rodžeru Federeru, čije bolovanje se toliko odužilo i ima neizvestan ishod da je više penzioner nego li mogući povratnik na teren.

Na spisku osvajača grend slem titula, gde su pre Australijen opena 2022. sva trojica imala po 20 takvih šampionskih naslova, posle turnira u Melburnu i Parizu, srpski i švajcarski velikan zaostaju po dva koraka za „vaskrslim“ vlasnikom 14 RG pobednička trofeja.

– Vimbldon nije turnir koji bih želeo da propustim. Ići ću da igram, ako mi to telo dozvoli – natuknuo je „bik sa Majorke“ delić svojih kratkoročnih planova, ponovno zbunivši javnost, jer je ista danima bombardovana „pouzdanom saznanjima“ da će Nadal već ove sedmice bii primoran da obnaroduje kraj fascinatne karijere, obeležene genijalnim dostignućima na terenu i prečestom borbom sa povredama.

– Moja situacija je takva da nikad ne znam da li će mi sledeći meč na Rolan Garosu biti i poslednji. Ne znam šta može da se desi u bliskoj budućnosti, ne znam ni šta može da se desi sa mojom karijerom… – zabrinuo je Rafa obožavaoce svog lika i dela pre četvrtfinalnog okršaja sa Đokovićem, iako ceo svet odavno zna za njegove hronične probleme sa posledicama Muler-Vajsove bolesti, tj bolnim posledicama deformacije kosti stopala, zbog čega je morao i na operaciju, a turnir u gradu svetlosti odigrao pod lekovima i anestezijom.

Samo nekoliko dana posle, „s jednom nogom“ je pregazio  Norvežanina i nastavio da korača po tankoj liniji između teniskih visina i trajne selidbe u publiku, uz javno obećanje da će se na nezvaničnom Svetskom teniskom prvenstvu u Londonu (27. jun – 10. jul) pojaviti samo ako lekovi budu dovoljni da uminu bol, jer mu je preko glave inekcija.

A, da niko od ljudi čije se mišljenje ceni u svetu tenisa nije doveo u pitanje težinu pomenutih zdravstvenih problema, odnosno posumnjao da je nekad i pomalo blefirao, što se može čuti samo u komentarima pojedinaca na društvenim mrežama.

Đokovićevi problemi iste prirode bivali su u prošlosti predmet polemika i u stručnim krugovima, pa i među kolegama, ali to što od 13. juna neće više biti svetski broj jedan i ko zna kada će moći da dopiše 374. nedelju na ATP tronu, nema veze s tom tematikom. Krivi su uobičajeno brisanje bodova iz prošle sezone za svaki turnir pojedinačno, pa i Rolan Garos gde je naš as prethodnog proleća završio iznad cele konkurencije, odnosno „revijalni“ karakter predstojećeg Vimbldona, zbog neslaganja organizatora i ATP povodom zabrane učešća (belo)ruskih predstavnika.

Od sledećeg ponedeljka na njegovoj poziciji će se (ovog puta duže) šepuriti Danil Medvedev, a pored Rusa ispred njega se naći i nemačka uzdanica Zverev, što će u eri postojanja svetog teniskog trojstva Đoković – Nadal – Federer ostati upisano kao prvi slučaj od 2003. godine da neko od njih nije prvi ili drugi u teniskom poretku.

Međutim, to je Đokoviću manje bitno, jer je muški rekorder u pomenutoj kategoriji i već ima more ostvarenih graničkih dostignuća. I ptičice na granama znaju da bi više od svega voleo da u njegovoj teniskoj zaostavštini stoji da je osvajač najviše pobedničkih trofeja na grend slemovima. Nije mu omogućeno da brani tron na Australijen openu ove zime; na Rolan Garosu je imao nesreću da mu se na putu nađe Nadal; ali zato Vimbldon dočekuje kao jedan od jačih favorita. Londonska trava nije Nadalova omiljena teritorija (slavio samo 2008. i 2010. godine), osmostruki šampion Federer će iz daleka posmatrati kolege, a niko od mlađarije nije do sada zaslužio da odnese najteži ček iz Engleske.

Za razliku od jednog od najuspešnijih sportista današnjice, kom je to polazilo za rukom u sezonama 2011, 2014, 2015, 2018. i 2019. Kao i prošle godine, kada se poslednji smejao i u Parizu i Melburnu, izjednačivši se tim GS „het-trikom“ sa svojim arhetipskim takmacima iz Švajcarske i Španije.

I ATP lista pred tumbanjem

Posle najnovijeg korigovanja, prva desetorka ATP liste ovako je poređana: Novak Đoković (Srbija) 8.770 bodova, Danil Medvedev (Rusija) 8.160, Aleksander Zverev (Nemačka)  7.795, Rafael Nadal (Španija) 7.525, Stefanos Cicipas (Grčka) 6.100, Kasper Rud (Norveška) 5.050, Karlos Alkaraz (Španija) 5.005, Andrej Rubljov (Rusija) 4.260, Feliks Ože-Alijasim (Kanada) 3.955, Mateo Beretini (Italija) 3.805. Što se tiče plasmana preostalih srpskih tenisera, Laslo Đere je otišao naviše i sada je 54. na svetu, dok je Dušan Lajović 69. posle nazadovanja od pet mesta. U Top 50 su Miomir Kecmanović (31) i Filip Krajinović (47).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari