Vimbldon: Razočarani smo, ali ostajemo pri odluci 1Foto: Beta/AP/Kirsty Wigglesworth

Učesnici Vimbldona neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštilo je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP), a pridružila se i žeska teniska asocijacija (WTA).

Iz organizacije Vimbldona izdali su saopštenje u kome se navodi da su organizatori turnira razočarani odlukama koje su ove dve teniske asocijacije donele. I da i dalje stoje uz svoju odluku da ruskim i beloruskim teniserima ne bude dozvoljeno učešće na ovom Gren Slemu.

„Želimo da iskažemo razočaranje odlukama koje su preduzeli ATP i WTA, a ogledaju se u oduzimanju bodova osvojenih na Vimbldonu. Verujemo da su ove odluke disproporcionalne u ovom kontekstu i da štete svim igračima na Turu. Uzevši poziciju koju je zauzela Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju ograničvanja ruskog uticaja, mi stojimo uz našu prvobitnu odluku „, navodi se u saopštenju Vimbldona.

Organizatori  smatraju da bi se uspesi postignuti na ovom turniru zloupotrebljavali.

„Ne želimo da prihvatimo uspeh kojim bi učešće na Vimbldonu bilo iskorišćeno da doprinese ruskoj propagandoj mašini, koja je duboko kontrolisana od strane ruske države i koja ima istoriju zloupotrebe sportskih uspeha kako bi napravila trijumfalan narativ i predstavila ga ruskom narodu“, stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari