Vitorija omiljena destinacija 1Foto: STARSPORT

Poslednji trijumfi protiv Olimpijakosa i Partizana osokolili su košarkaše Crvene zvezde pred večerašnje gostovanje Baskoniji (20.30) u 21. kolu Evrolige.

Transparentni šovinističkog sadržaja, prouzrokovani od strane najekstremnijih navijača crveno-belih zbog dolaska Alena Omića, uslovili su da srpski velikan ponovo bude na disciplinskom skeneru Evrolige i time još više oteža nastojanje da se etablira kao uređeni klub dostojan takmičenja u najelitnijem rangu. Pomešanih osećanja, sa kadrovskim problemima, puleni Dušana Alimpijevića nameriće se na tim koji je dobrano razočarao u dosadašnjem delu Evrolige, a pritom važi i za najomiljeniju destinaciju crveno-belih u elitnom takmičenju.

Mada Vitorija slovi za jedan od najkišovitijih gradova u Španiji, košarkaše Crvene zvezde nekako baš u srcu Baskije često ozari sunce, barem je tako bilo na poslednja tri gostovanja sa kojih su se vraćali trijumfalno. Posebno impresivna bila je poslednja pobeda, posle koje je i tadašnji trener Baskijaca Sito Alonso „skinuo kapu“ crveno-beloj ekspediciji.

Uprkos tome što su i ove sezone oformili odličnu ekipu, kompletnu na svim pozicijama, doduše opterećenu „krštenicom“ Marselinja Uertasa, odnosno raskidom ugovora sa DŽordanom Mekreom (povreda), zbog čega je ostao popriličan brisani prostor na pleju, Baskijci igraju krajnje promenljivo u Evroligi, istovremeno grcajući u domaćem šampionatu. Mada važi za ekipu koja igra u brzom ritmu i nema prevelikih problema u realizaciji (81p), Baskonija je defanzivno na devetom mestu (79.9p) sa čak četiri poraza kod kuće na devet odigranih utakmica. Čak i kada je uspevala da se zadrži na proseku ubačenih poena gubila je u Vitoriji od CSKA i Milana. Jednostavno, puleni Pedra Martineza veoma loše brane igru na perimetru (34,9 odsto); u porazima kod kuće primali su više od 80 poena, ne uspevajući da kvalitetnim napadom iskompenzuju propuste u odbrani.

– Bodovi koje smo osvojili u prethodnom periodu protiv Olimpijakosa i Partizana su uz važnost tih mečeva, i svojevrsna mala potvrda da igramo bolje kada imamo vremena da treniramo. Očekuje nas utakmica sa Baskonijom na gostujućem parketu. U odnosu na prvi meč, nije se mnogo toga promenilo kod njih, oni su promenili trenera neposredno pred našu prvu utakmicu u Beogradu, igraju dobro, konstantni su, i potpuno zasluženo su tu gde su na tabeli Evrolige, u ravnopravnoj borbi za plasman u TOP 8. Kada govorimo o Baskoniji, u pitanju je ekipa koja je jedna od najboljih na centarskim pozicijama 4 i 5. Imaju puno opcija na toj poziciji, čvrsti su, stabilni, i sve to na pravi način povezuje igrom u oba pravca jedan od najboljih plejmejkera trenutno, Grejndžer – podvukao je trener Alimpijević.

Večerašnji meč u Vitoriji trebalo bi da bude i uvodno objašnjenje angažovanja Alena Omića. Baskonija ima izuzetno visoke centre: Ilimane Diop (211cm), uzgled i korpulentne: Johanes Fojtman (214cm) i Vinsent Poire (213cm), tako da bi 216 centimetara visine i više od 105 kilograma težine slovenačkog reprezentativca trebalo da posluži treneru Alimpijeviću u branjenju reketa i dodatnoj snazi na obruču. Zvezda je sa više od 12 ofanzivnih skokova na meču najbolja u tom parametru u Evroligi; na poslednje dve utakmice sa prosekom od 48 odsto u šutu za tri nagovestila je stila igre protiv ekipe čija je odbrana veoma porozna.

Davidovac: Slično kao u Beogradu

Dejan Davidovac postaje sve veća uzdanica Crvene zvezde u najvećim evroligaškim izazovima.

„Očekuje nas sigurno vrlo teška utakmica. Posle pobeda nad Olimpijakosom i Partizanom, idemo u Vitoriju sa velikim samopouzdanjem. Znamo da je Baskonija vrlo težak protivnik, igraju na svom terenu, znamo ih dobro, posebno da su kvalitetni na pozicijama visokih igrača. I u Beogradu su igrali dobro, iskusni su, kažnjavali su svaku našu grešku. Želimo da napravimo dobar rezultat tamo i očekujem utakmicu koja će biti slična onoj u Beogradu“ rekao je Davidovac.

Bez Antića i Kešelja

Crvena zvezda će se suprotstaviti Baskoniji bez povređenog Pera Antića, kome se na poslednjem treningu pridružio i Marko Kešelj povredivši zadnju ložu. Antiću će to biti peti uzastopni meč koji će propustiti zbog problema sa člankom. DŽejms Feldin je otputovao sa saigračima, ali su male šanse da nastupi na večerašnjoj utakmici, nakon što je prošle nedelje na gostovanju Makabiju izvrnuo skočni zglob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari