Vize samo do 30. juna 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Iako su svi kontinenti osim Afrike žestoko pogođeni korona virusom, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da se ponaša kao da se ništa ne dešava i da po planu sprovodi pripreme za Olimpijske igre u Tokiju (24. jul – 9. avgust).

Posle video konferencije na kojoj je odlučeno da se još uvek ništa ne odlučuje konačno o datumu održavanja igara, odnosno da je još uvek prerano za takvu odluku, MOK je održao novu digitalnu sesiju na kojoj su tema bili termini kvalifikacija za Tokio.

Novi zaključak je da 30. jun ostaje konačni rok za završetak svih kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre, uprkos tome što je pitanje da li će svi unapred zakazani predolimpijski turniri (neki su već i odloženi) moći da se održe do tog datuma.

MOK je u protokolarnom saopštenju ponovio kako kao i da sada „zdravlje sportista stavlja na prvo mesto“ i kako će se „ponašati u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i relevantnih stručnjaka“.

Međutim, uprkos svoj brizi za sportiste, MOK je ostao pri čvrstom stavu da kvalifikacije moraju biti završene u roku, ne navodeći na koji to način može da se izvede, uz zaključak da će se o tome naknadno raspravljati. Do sada je 57 odsto takmičarskih mesta za igre popunjeno, dok bi ostatak mogao da se nadomesti raznim rang listama, od FIBA do drugih organizacija.

– Olimpijski komitet Srbije u potpunosti podržava stav Međunarodnog olimpijskog komiteta da su bezbednost i zdravlje sportista, kao i svih učesnika Olimpijskih igara na prvom mestu. U narednim danima zajedno sa državnim organima Republike Srbije, OKS će raditi na tome da zajedno prevaziđemo i ovaj izazov- rekao je generalni sekretar domaćeg olimpijskog komiteta Đorđe Višacki koji je prisustvovao video konferenciji (umesto predsednika OKS Božidara Maljkovića).

Iako je MOK saopštio da ima podršku G7, odnosno grupe najmoćnijih zemalja na svetu da se igre održe u predviđenom roku, nije tajna da se SAD protive tome, o čemu svedoči i izjava predsednika Donalda Trampa da igre treba što pre odložiti.

Predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je da konačna odluka o igrama mora biti doneta solidarno, međutim, deluje da će to ipak biti jednostrani akt ukoliko Japan ostane pri stavu da ne pristaje na odlaganje.

Glavni razlog, ne treba posebno isticati, leži u novcu koji je već uložen i pritiscima sponzora da se posle Evropskog prvenstva u fudbalu i Svetskog prvenstva u atletici ne odloži treći veliki i najvažniji, sportski događaj ove godine.

Baklja predata u tišini

Prvi put u istoriji Olimpijskih igara baklja je zbog pandemije korona virusa na Olimpijskom stadionu u Atini predata organizatoru (Japanu) bez prisustva publike. Baklja čak nije ni predata šefu organizacionog odbora Joširu Mori, koji se prisutnima obratio putem video-linka. U njegovo ime baklju je preuzeo bivši japanski plivač, predstavnik UNICEF-a u Grčkoj, Naoko Imoto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari