Bivši rukometaš, Vučićev Valter iz Sarajeva, od koga zavisi i da li će Srbija imati struju: Ko je Vladimir Mandić, stanodavac lažnim Beograđanima? 1Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Vladimir Mandić je bio odličan rukometaš, bombarder sa levog beka, as Partizana koji se dao i Vojvodini, reprezentativac. Mimo terena je stekao reputaciju plejboja, zavodnika, osvajača lepotica sa estradne scene i manekenske piste.

A onda se Vladimir Mandić učlanio u SNS…

Počeci u Zvezdi, ime u Partizanu

Od dolaska naprednjaka na vlast još se samo jednom dohvatio rukometne lopte, istina već kao 34-godišnjak, kada je u januaru 2014. drugi put obnovio karijeru.

Nadao se da će biti od pomoći crno-belima da se titula državnog prvaka vrati na Banjicu, ali se to nije desilo ni tada, ni do dana-današnjeg. Novosadski crveno-beli su od 2013. desetostruki uzastopni šampioni.

Rođen je u Sarajevu 10. februara 1980.

Ratni vihor je porodicu izmestio na Pale. S majkom 1993. dolazi u Beograd, gde mu je stariji brat Aleksandar pohađao Vojnu gimnaziju.

Otac Momčilo, bivši policajac, na vreme je shvatio da se kajmak najbolje skida kad politika i biznis idu ruku pod ruku.

S iskustvom privatnog preduzetnika i s darom za špekulaciju postao je 1991. član Srpske demokratske stranke (SDS) Radovana Karadžića, a kroz dve godine kao čoveku od najvećeg poverenja dato mu je da bude šef biroa Vlade Republike Srpske u Beogradu.

Mandiću starijem je blagorodno išlo s obe strane Drine. Obogatio se (po nekim indicijama rat mu je bio brat), a pošto samo imućan čovek može da bude mecena, ulagao je u Rukometni klub Partizan, gde je bio i predsednik.

Vladimir je među crno-bele došao sa 17 godina, ali je prethodno osvajao državna prvenstva s kadetima i juniorima Crvene zvezde, u kojoj je počeo. Čak je upisao jednu utakmicu u seniorskom šampionskom timu večitog rivala.

U Partizanu je ostao do 2004. Doprineo je za titule 1999, 2002. i 2003.

Bivši rukometaš, Vučićev Valter iz Sarajeva, od koga zavisi i da li će Srbija imati struju: Ko je Vladimir Mandić, stanodavac lažnim Beograđanima? 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povratak iz Španije zbog uhapšenog oca

Da karijeru nije izgradio pod očevim plaštom već na izbrušeni talenat videlo se pošto ga je uzeo nemački bundesligaš Magdeburg, jedan od evropskih klubova s dugom i trofejnom tradicijom, iz jedne od vodečih liga sveta. S njim je dogurao do polufinala Lige šampiona.

Brzo se ipak vratio kući. Potpisao je za Vojvodinu, ali se nedugo zatim opet otisnuo u inostranstvo.

Dok je bio u Španiji, u klubu Altea iz istoimenog gradića na sredozemnoj obali, javljeno mu je 17. avgusta 2006. da mu je otac uhapšen u Budvi i deportovan u Sarajevo pod optužnicom za organozovani kriminal.

Momentalno je raskinuo ugovor. Momčilo je proveo u zatvoru tri i po godine. Vladimir je za to vreme vodio brigu i o ocu i o njegovoj poslovnoj imperiji.

Rukometu se ponovo posvetio od sezone 2010/11 (kup s Vojvodinom). U idućoj je uzeo titulu ptvaka s Partizanom, poslednju u srpskom rukometu pre prevlasti Novosađana.

U maju 2012, zadovoljan što je s voljenim klubom osvojio i duplu krunu, objavio je da se povlači da bi se posvetio privatnim i poslovnim obavezama i sasvim krenuo očevim stopama.

Od odbornika SNS do operativca

Član Srpske napredne stranke je od 2009, praktično od njenog rađanja.

U politiku, govorio je, ušao je zbog ubeđenja da SNS može da donese preko potrebne promene Srbiji i njenom narodu. Istakao je da neke članove stranke lično poznaje i siguran je da su pošteni, čestiti i vredni ljudi koji žele dobro svojoj zemlji.

Na izborima za Gradsku skupštinu Beograda 2012. postao je odbornik.

Kako je SNS učvršćivala dugogodišnju vlast i kako su njeni ciljevi počeli da se služe sve poganijim i bezočnijim sredstvima, Mandić je dobio ulogu svojevrsnog operativca Aleksandra Vučića, Valtera rodom iz Sarajeva za specijalna dela koja treba sprovesti daleko od očiju javnosti.

Za mnoga se saznalo pa i za to da je u zgradi u Ulici Kraljevića Marka, koju je Mandić kupio i obnovio još 2012. da je izdaje kao stambeno-poslovni prostor, prijavljen buljuk lažnih Beograđana u inženjeringu za minule izbore.

S njenih terasa su se u vreme policijskog časa u jeku korone palile baklje i puštana je s razglasa pogrdna poruka Draganu Đilasu.

Mandić je hapšen u Nikšiću 2021. sa bezbednosno interesantnom osobom pod optužbom da su u Crnu Goru nelegalno uneli veliku količinu novca za potkupljivanje glasača u korist stranaka bliskih srpskom režimu, ali i da su bili logistika za dovođenje glasača iz Republike Srpske, Srbije i s Kosova.

U februaru 2023. Milorad Dodik ga je optužio da prljavim novcem svog oca podržava nezavisnog kandidata za načelnika Opštine Bratunac, kome je protivkandidat bio Dodikov čovek.

„Na taj način uvode novu praksu za izbore. Vidim da je Rankić skupio bitange koji su oko Mome Mandića i koji su ovde pljačkali narod pa pobegli u Beograd da spasavaju kapital“.

Podgorička Pobjeda je pre nekoliko meseci pisala da Mandić po nalogu Vučića rešava problem duga od 13 miliona evra koji EPS ima prema Rudniku uglja Plјevlja.

Pošto je Mandiću na graničnom prelazu Metaljka zabranjen ulazak u Crnu Goru, sastanak s izvršnim direktorom je održan u Čajniču u Republici Srpskoj.

Po ranijim pisanjima Pobjede cena po kojoj se prodaje mrko-lignitni ugalj EPS-u višestruko je štetna po državu Crnu Goru, jer mu je cena 28,8 evra po toni, dva i po puta niža od one koja se plaća Banovcima u Bosni, a 15 puta niža od tržišne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari