Sportista u svetu kriptovaluta i borac protiv diskriminacije: Ko je Vladimir Štimac, košarkaš koji je ušao u sukob sa kompanijom "Milenijum tim"? 1Foto: Antonio Ahel ATAImages

Ne svojom voljom, Vladimir Štimac je poslednjih dana „politička tema“ zbog problema sa kojima se suočio u nadgornjavanju sa Milenijum timom.

Za razliku od većine sportista koji društvene mreže uglavnom koriste za samopromociju, Vladimir Štimac putem Tvitera neretko ukazuje na određene društvene probleme prisutne u našoj državi. Nedavno je, istim kanalom obavestio javnost da se našao u kompleksnoj situaciji nakon što je, iz njegove perspektive, firma Milenijum tim odlučila da bespravno kopa preko njegove zemlje.

Posle podužeg tvita u kojem je naveo problem sa kojim se suočio, ne samo on već i njegova porodica, oglasio se i Milenijum tim i ponudio na uvid dokementa na osnovu kojih, prema njihovom mišljenju, ničega spornog nema.

Dve strane su trenutno u pat poziciji, a Vladimir Štimac je i na poslednjem primeru pokazao da ima svest o društvenoj odgovornosti. Ne tako davno, pre samo par meseci, javno se zauzeo za jednu devojčicu koja je bila diskriminisana od strane svojih vršnjaka, koji nisu želeli da sa njom idu na maturu jer je Romkinja.

Naš nekadašnji košarkaški reprezentativac ponudio je tada da devojčici kupi haljinu i cipele. Da je kojim slučajem u tom momentu bio u Srbiji (košarku igra u Kini) sigurno bi bio i njen pratilac na maturi, zajedno sa Sekom Aleksić koja je, takođe, kao i iskusni centar, ispunila obećanje i bila njena pratilja.

Štimac je neko ko ne potpada pod klasičan kliše sportiste zaljubljenog u sebe, svoje uspehe i ego bez svesti o društvenoj klimi, odgovornosti i zrelosti kada je reč o ophođenju prema medijima.

Iako se još uvek bavi košarkom na profesionalan način, Štimac je već u biznisu, ali ne onom za kojim posežu njegove kolege, oslanjajući se na državnu pomoć, investirajući novac pretežno u građevinarstvo.

Rođeni Beograđanin novac investira u IT sferu, tačnije NFT i kripto valute. U svet veoma zahtevnog i kompleksnog biznisa ušao je zahvaljujući bratu koji je u toj oblasti veoma cenjeni stručnjak.

Osnovao je i svoj marketplejs „Merkur“ zajedno sa bratom i još četvoricom Francuza. Na njihovom projektu radi oko petnaest stručnjaka.

Možda i zbog toga što je kao tek punoletan napustio Beovuk, klub u kojem je ponikao i otisnu se u Litvaniju (od 2005. pa sve do dolaska u Crvenu zvezdu 2008. Štimac je bio u sistemu Žalgirisa) veoma rano je razvio svest o društvenoj odgovornosti koja se ogleda u humanitarnom radu. „Nemam nameru da u životu zaradim 100 miliona dolara i čuvam ih za sebe već da pomognem nekome kome je taj novac potrebniji“, rezon je Vladimira Štimca.

Istrajnost ga je dovela da toga da se može pohvaliti veoma zavidnom košarkaškom karijerom. Ponikavši u Beovuku, nije imao idealne fizičke predispozicije, pogotovo ne atletske za današnju košarku. Možda je i zbog toga morao da profesionalnu karijeru započne na Baltiku, iako je javnost za njega znala i ranije, s obzirom na to da je bio deo generacije igrača rođenih 1987. i mlađi koja je u mlađim reprezentativnim kategorijama bila neprikosnovena u Evropi.

Dolazak u Crvenu zvezdu 2008. i rad sa Svetislavom Pešićem nemerljivo su doprineli njegovom košarkaškom napretku. Spontan i harizmatičan, nadasve iskren, često je bio pozitivna tema na konferencijama za medije na kojima se obraćao današnji selektor reprezentacije Srbije. U prvom mandatu u Zvezdi, korigovao je ishranu, promenio određene navike, što mu je omogućilo da postane daleko mobilniji i izdržljiviji.

U Zvezdu se vraćao svaki put kada je „gorelo“ a takve situacije nisu bile retke. Ukupno je u tri mandata nastupao za voljeni klub. Promenio je brojne klubove, ni u jednom se nije zadržavao više od godinu dana, bez obzira na to što su pojedini spadali u grupu vrhunskih (Bajern, Efes, Fenerbahče, Unikaha).

Osim po nastupima u Crvenoj zvezdi, javnost u Srbiji najviše ga pamti po uspesima u dresu Srbije. Aleksandar Đorđević je naročito cenio njegovu radnu etiku i iskren odnos prema obavezama i ljudima. Sa njim kao selektorom Srbije, osvojio je tri srebra sa prvenstva Evrope 2017, Olimpijskih igara u Riju godinu dana ranije i Svetskog prvenstva 2014.

Štimac je veoma aktivan na društvenim mrežama. Dokazani je patriota i neko ko ima izraženi sentiment za stvari i događaje u svojoj državi. Njegove profilne slike su još uvek u opremi reprezentacije Srbije, sa državnom zastavom oko ramena.

Poliglota je, odlično govori engleski jezik. Ima širok spektar interesovanja, a pasija su mu i automobili. Oženjen je i otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari