"Nije bilo nikakve eksproprijacije": Štimac o sukobu sa Milenijum timom 1Foto: STARSPORT

Tokom vikenda nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde i reprezentacije Srbije Vladimir Štimac objavio je na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru, da radnici Milenijum tima neovlašćeno kopaju po njegovoj zemlji i stavljaju cevi za gasovod, ali i da su pretili njegovom bratu privatnim obezbeđenjem.

Ova objava izazvala je buru na društvenim mrežama i za dva dana videlo je skoro 400.000 posetilaca Tvitera.

„To sto hoćete bespravno da mi kopate po sred moje zemlje i stavljate cevi za gasovod, a znate i sami kuda projekat prolazi, ja vam sigurno neću dozvoliti. Ako ste mislili da ću da prećutim i da se nekoga plašim a toliko sam dao ovoj zemlji mislim da ste pogrešili. To što ste rekli mom bratu da ćete vi da dovedete privatno obezbeđenje i da mu onda bude bog u pomoći, e ja vam sad kažem ajde da vidim da mu fali dlaka sa glave“, poručio je Štimac i to uz komentar da se to radi „posle svega sto sam uradio za ovu zemlju, dao sve sto sam mogao i pomagao na sve načine“.

Milenijum tim je odgovorio da je „brat gospodina Štimca zajedno sa par komšija u subotu i nedelju pokušao da opstruira izvođenje radova“, zbog čega su radnici ove kompanije morali da dva puta zovu policiju koja je izašla na lice mesta i napravila zapisnik.

U ovoj građevinskoj kompaniji koja je angažovana na velikom broju državnih projekata i koja je poslednjih godina krenula u širenje i van građevinskog sektora ističu da su oni glavni izvođač radova na izgradnji razvodnog gasovoda visokog pritiska Aleksandrovac-Brus-Raška-Novi Pazar-Tutin, čiji je investitor JP Srbijagas.

„Parcele kroz koje gasovod treba da prođe pravosnažno su eksproprisane rešenjem koje je izdala Republika Srbija, Opština Raška, Odsek za urbanizam, Imovinski poslovi, broj 465-1935/20 dana 12.05.2023, a rešenje je postalo pravosnažno 05.06.2023.
U skladu sa ovim rešenjem niko ne izvodi radove bespravno na pomenutoj zemlji, jer pravo službenosti prolaza je upisano u katastru i vodi se na JP Srbijagas u čije ime, i za koga mi izvodimo pomenute radove“, stoji u odgovoru ove građevinske kompanije na upit Danasa.

Oni u demantovali da su angažovali privatno obezbeđenje, kao i da su pretili Štimcu.

Takođe, oni navode da se trasa gasovoda dužine 120 kilometara koji se nalazi u završnoj fazi ne može menjati.

Međutim, košarkaš je odgovorio, opet putem Tvitera da „nije tačno da je eksproprijacija završena, nije dobijen zvanično ni jedan dokument ni poziv, mi nismo bili deo rasprave, ništa nismo potpisali i nismo pristali na uslove tako da je vlasništvo zemljišta kroz koje je planirano da prođe gasovod i dalje privatno i nije pravno regulisano u smislu prolaska gasovoda.

Naravno da samim tim nismo dobili ni isplatu za zemljište jer je ono i dalje u našoj privatnoj svojini. Radovi se juče i danas ne obavljaju što je pokazatelj da je pravo na našoj strani“, poručio je Štimac.

Na upit da prokomentariše tvrdnje Štimca u vezi sa tim da nije urađena eksproprijacija, Milenijum tim nas je uputio na investitora Srbijagas. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor iz ovog javnog preduzeća.

Objava Štimca naišla je na veliki odjek u javnosti i između ostalog zato što je preduzeće koje polaže gasovod Milenijum tim u javnosti često pominjano kao blisko vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci pošto su se vlasnici ove kompanije pojavljivali na konvencijama stranke.

Milenijum tim je osnovan 2003. godine, a prema informacijama sa njihovog sajta, postavili su više od 1.000 kilometara gasovoda i izgradili 120 kilometara saobraćajnica.

Osim što su jedna od svega nekoliko kompanija koja se naveliko bavi gasifikacijom zemlje još od 2009. godine, poslednjih godina su uključeni u skoro sve velike državne projekte, poput Beograda na vodi, gradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, a prošle godine kupili su institut Jaroslav Černi. Pre pet godina su već kupili institut Goša na Zvezdari gde grade stambeno-poslovni kompleks.

Pretprošle godine ćerka firma Milenijum tima kupila je Vranjsku banju, a za investicije u ovu banju dobila je 10 miliona evra bespovratne državne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari