Vlahovićevo vatreno krštenje u eliti 1EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Već dve nedelje gledamo kako se najskuplje plaćeni igrač u istoriji srpskog fudbala snalazi u Juventusovom napadu na mečevima Serije A i Kupa Italije, a večeras ćemo Dušana Vlahovića videti i na evropskoj sceni.

Pri čemu se u Torinu od doskorašnjeg centarfora Fiorentine očekuje da u prvom delu dvomeča osmine finala Lige šampiona sa Viljarealom bude strelac kao na debiju za crno-bele, protiv Verone, tj. prekine golgeterski post iz susreta sa Sasuolom, Torinom i Atalantom.

Ovo se posebno odnosi na medije sa Apenina nenaklonjene najtrofejnijem italijanskom klubu, jer se već pitaju što pojačanje na kog je potrošeno nešto više od 80 miliona evra ne teroriše golmane, kao što je radio u prošlom timu.

– Ne zaboravimo da dolazi iz tima koji je imao vrlo dobru sezonu, ali je igrao samo jedan meč nedeljno. Morate da napredujete i da se fizički prilagodite češćim obavezama, inače nećete moći da igrate na svaka tri dana. Dušan nije Marsovac, dajmo mu vremena da se adaptira – komentariše trener Stare dame, Masimilijano Alegri, skloniji konstruktivnim kritikama na račun 22-godišnjeg špica nego sipanju velikih komplimenata.

Nešto je do drugog strelca Serije A, sa 18 pogodaka u 26 kola, a nešto do ostatka tima i načina saradnje sa egzekutorom vrhunske klase, s tim da se za sve pitaju i rivali Bjankonera. U ovom slučaju šestoplasiranog sastava La lige i pobednika poslednje Lige Evrope, sa trenerom Unaijem Emerijom kao specijalistom za osvajanje manje isplativog UEFA takmičenja i dokazanim „čitačem“ protivničke taktike. Juventusu u ovom trenutku najviše nedostaju potpuno zdravi i spremni štoperi, a kako nije bajna situacija ni sa vezistima, opšta je pretpostavka da će Alegri na Pirinejima posegnuti za nešto brojnijim srednjim redom i našim Dušanom kao usamljenim lovcem na greške u defanzivi domaćina.

Emeri je imao posla sa Juveom dok je vodio Sevilju, a da se ne plaši takmaca zvučnih imena pokazuje sezonama unazad, što na međunardonoj što na španskoj sceni, gde je u poslednjih nekoliko meseci, recimo, podelio bodovni plen sa madridskim divovima Realom i Atletikom.

– Biće ovo vrlo zanimljiv duel, jer oba tima jako žele da pobede i zauzmu bolju startnu poziciju za revanš. Ako uspemo da iskoristimo sve naše vrline i kaznimo sve protivnikove mane i velike greške trijumf ćemo posvetiti našem potpredsedniku. On je srce Viljareala, a eliminacija Juventusa bi ga sigurno obradovala i obodrila u oporavku – baca rukavicu Španac kolegi Italijanu, pred prvi susret oči u oči ova dva kluba.

Čelsi i Lil, na drugoj strani, imaju kratku istoriju međusobnog „rvanja“, u sezoni 2019/2020, kada je dvostruki kontinentalni prvak i aktuelni branilac evropskog trona iz Londona u oba navrata bio bolji od francuskog kluba. Tako što je i kod kuće i na strani slavio rezultatom 2:1.

– Ne treba da nas opterećuje dodeljena uloga favorita, ali isto tako verujem da ćemo ostvariti dobar učinak u ovoj utakmici, između ostalog i zato što ćemo imati navijače na našoj strani i što nam ide dobro u nokaut fazama evropskih takmičenja. Idemo korak po korak, svesni da su na ovom nivou stvari komplikovanije, teže i tesnije – objašnjava šef stručnog štaba Plavaca, Tomas Tuhel.

Kontra njemu, Lil je svetlosnu godinu daleko od odbrane nacionalnog primata, a jedina uteha njegovim navijačma je to što je 11-plasirani tim Lige 1 u osminu finala LŠ ušao sa vrha G grupe.

– Ovaj meč ne dolazi u idealnom trenutku za nas, ali to nema veze sa našom velikom motivacijom i željom da se borimo svim silama. Daćemo od sve od sebe protiv sjajnog Čelsija – prerana predaja nije opcija trenera Žoselina Gurveneka.

Osmina finala

PSŽ – Real 1:0

Sporting – Mančester siti 0:5

Inter – Liverpul 0:2

Salcburg – Bajern 1:1

Viljareal – Juventus 21.00

Čelsi – Lil 21.00

sreda

Atletiko – Mančester junajted 21.00

Benfika – Ajaks 21.00

* Revanši se igraju 8, 9, 15. i 16. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari