Voz otišao sa Švajcarskom 1Foto: STARSPORT

Kao po nekoj mantri, najbolji srpski fudbaleri u odjavnim izjavama na Svetskom prvenstvu u Rusiji besomučno rabe reči ponos i maksimum.

Tu čarobnu formulu utehe za ispadanje sa Mundijala pre početka nokaut faze, gde ih niko realan nije ni očekivao od dana kada ih je žreb gurnuo na kvalitetniju selekciju Švajcarske, staru velesilu Brazil i, već neko vreme, redovnog učesnika SP – Kostariku. Vrlo dobra partija i pobeda nad centralnoameričkim timom bio je nagrada za trud u kvalifikacijama, a potonji porazi surovo vraćanje u stvarnost.

– Nije lako i nije lepo kada se završi na ovaj način. Bili smo tako blizu, a tako daleko. Nadam se da smo učinili naš narod ponosnim. Bio je lep osećaj igrati za državni dres. Kao što odavno nije. I atmosfera u timu i podrška javnosti su ovog puta bila izuzetni. Razočarani smo, ali idemo dalje – poručio je pre povratka u Beograd napadač Aleksandar Mitrović, naš strelac u drugom kolu, momak koji je najviše trčao, najviše batina dobio i čini se najiskrenije verovao da su „orlovi“ u stanju da posle trijumfa nad učesnikom SP i njegovim četvrtfinalistom iz 2016. otkinu bod(ove) Šaćiriju, DŽaki, DŽemailiju…odnosno Nejmaru, Kutinju, Marselu, Paulinju, Tijagu Silvi…

Dušan Tadić na isti način svodi račune ispod, osam leta čekanog, pojavljivanja na najvećoj planetarnoj smotri fudbala.

– Šansa je propuštena protiv Švajcaraca. Disali smo kao jedan, trudili smo se, imali dobar timski duh, atmosferu i pokušali smo iz toga da dođemo do rezultata. Nismo uspeli, ali mislim da moramo da budemo ponosni na kraju priče – smatra novi krilni vezista Ajaksa, uz Nemanju Matića jedini naš vezni igrač sa sve tri utakmice u „odelu“ startera bez promenjene pozicije, jer je Sergej Milinković-Savić imao isti broj recki, ali različita mesta na sredini.

Filip Kostić je na suprotnom boku čas počinjao mečeve, čas minutažu dobijao kao rezervista, ali deli zaključke standardnijih kolega.

– Igrali smo dobro protiv favorizovanog Brazia, naročito u pvih 10 minuta drugog poluvremena, dali naš maksimum, ali nismo imali sreće… Šta da se radi, idemo dalje… Šteta što protiv Švajcaraca nismo makar sačuvali remi.

Debitant Nikola MIlenković je tako zrelo i muški odigrao u centru zadnje linije, da s punim pravom komentariše (ne) učinjeno u Samari, Kalinjningradu i Moskvi.

– Razočaran sam i ponosan. Žao mi je što nismo u osmini finala, a zadovoljan time što smo dali svaki atom snage, u svakom meču. Idemo da se oporavimo, pa da se spremimo za Ligu nacija – gleda napred 20-išnji štoper Fiorentine, na čijem bi umeću i zrelosti trebalo da počiva srpska odbrana u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari