Vozači i frizeri ošišali profije 1Foto: Screenshot_2019-07-19 Connah's Quay Nomads ( the_nomads) Twitter

Senzacija je blaga reč za ono što su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope priredili velški Konahs Kvej i malteška Gzira Junajted, ekipe koje u svom sastavu nemaju sve profesionalne fudbalere već uglavnom amatere kojima je teranje lopte hobi. Obe ekipe uspele su da pobede profesionalne fudbalere Kilmarnoka i Hajduka iz Splita.

Konahs Kvej je u revanš meču protiv Kilmarnoka slavio sa 2:0, čime je nadoknadio minus od jednog gola u prvoj utakmici (1:2). Gzira je napravila još veću senzaciju. Maltežani su kod kuće izgubili 0:2, potom su i u revanšu na „Poljudu“ na poluvremenu gubili 0:1, ali su u nastavku igre uspeli da daju tri gola (3:1) i prođu u drugo kolo.

Kone je treći gol postigao u 96. minutu što je za navijače Hajduka bio signal da ulete u teren kako bi se obračunali sa igračima i upravom. Nestvarna scena viđena je u tim trenucima na „Poljudu“. Dok su igrači Gzire slavili pobedu, pripadnici „torcide“ jurili su fudbalere Hajduka, a policija je jurila njih…

Neredi su se potom preneli i van stadiona gde su trajali do kasno u noć. Pristalice „torcide“ otišle su u bizarnosti toliko daleko da su treneru Splićana Siniši Orešaninu spremili svileni gajtan koji su mu ostavili ispred stadiona.

Ono što je Konahs Kvej uradio Kilmarnoku u revanšu trebalo bi da bude ozbiljna opomena za Partizan koji će u četvrtak neočekivano ići na Velšane u drugom kolu kvalifikacija. Amaterska ekipa bez pravog profesionalca (samo nekoliko fudbalera nema posao pa samostalno trenira svaki dan) u kojoj većina igrača ima preko 30 godina, održala je fudbalski čas škotskim profesionalcima koji su prošlu sezonu završili odmah iza Seltika i Rendžersa.

Trener Velšana Endi Morison je posle meča bio toliko zbunjen da je izjavio da je presrećan što će igrati u drugom kolu protiv Crvene zvezde iz Beograda, pa je na ispravku novinara shvatio da će im rival biti Partizan.

– Momci su presrećni, vraćamo se u pet ujutro u Vels i petorica će odmah morati na posao, drugi su dobili slobodno. Moramo da se ozbiljno spremimo za Srbiju sledeće nedelje. Dajte nam te Srbe, samo nek se meč igra posle 17 časova jer prvo moramo da završimo posao – rekao je u šali Morison.

Međutim, igrači Konahsa zbilja moraju da rade svaki dan. Neki su vozači, neki su fitnes treneri, a među njima su i po jedan frizer i novinar. Uobičajeno je da treniraju dva puta nedeljno, uglavnom vikendom, ali je Morison obećao da će posle ovog uspeha pokušati da ekipu okupi svaki dan.

Gzira koja je izbacila Hajduk nije potpuno amaterski klub, ali su u prvom timu koji je istrčao na „Poljud“ bila četvorica „nefudbalera“. Hrvatski mediji zbog toga ismevaju fudbalere Hajduka, a naročito zbog prvog gola Konea koji je postigao makazicama sa skoro 15 metara. Trener Gzire Đovani Tedesko, inače bivši italijanski fudbaler koji je igrao za Fiorentinu, Đenovu i Peruđu, rekao je da je igrače motivisao natpisima iz hrvatske štampe.

– Bio sam spreman na ispadanje, a onda sam video potcenjivački članak u vašim novinama. Taj članak sam im zalepio u svlačionicu. Pisalo je da će biti goleada, spominjali su vanzemaljce, odnosno da samo oni mogu da izbace Hajduk… Bolji motiv im nije bio potreban. I da znate, sve smo preveli što ste pisali o nama – zaključio je Tedesko.

Splićanima preti izbacivanje iz Evrope

Upad navijača Hajduka na teren posle meča sa Gzirom mogao bi da dovede do izbacivanja kluba iz evropskih kupova na nekoliko godina. Hajduk je zbog ponašanja huligana odavno na „crnoj listi“ UEFA, zbog čega su očekivanja hrvatskih medija da će klub sa „Poljuda“ biti kažnjen sa najmanje jednom sezonom zabrane igranja u Evropi, a možda i više.

Cela Gzira jeftinija od svakog prvotimca Hajduka

Hrvatski mediji naglašavaju da Hamedu Kone koji je dao dva gola Hajduku na tržištu vredi samo 50.000 evra. Ističe se i da ceo tim Gzire koji je igrao na „Poljudu“ vredi oko 300.000 evra, što je manja cena od bilo kog prvotimca Hajduka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari