Vrbovanje, pa kobno ubrzanje Odža 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Iznenadna smrt nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Majkla Odža, prošlog petka u teretani na stadionu Partizana, pogodila je sve ljubitelje ovog sporta bez obzira na klupsku opredeljenost, ne samo u Srbiji nego i regionu, njegovoj Nigeriji i SAD, gde je proveo deo karijere, a pitanje svih pitanja je kako se moglo desiti da 27-godišnji aktivni sportista doživi infarkt srca.

Takav da nije vredela ni brza intervencija Hitne pomoći.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović ima određene pretpostavke o uzrocima fatalnog događaja u Humskoj, o čemu je govorio u nedeljnom gostovanju na televiziji Pink.

– Ono do čega smo mi došli jeste da je Odžo 5. avgusta imao pregled u bolnici. Prošao je koronu, ali za koronu nije dovoljno samo da ste negativni. Ona izaziva druge razne nuspojave, a o tome je moralo da se vodi računa. Njemu je po izlasku bila savetovana slaba fizička aktivnost, a to znači da čim osetiš umor, moraš da staneš, maltene samo šetnja. On je imao izrazito jak udar korone sa zapaljenjem pluća, čas leve, čas desne strane – naveo je prvi čovek bivšeg kluba robusnog centra, inače velikog miljenika navijača crveno-belih.

Nesrećni košarkaš je od kraja juna bio slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa KK sa Malog Kalemegdana.

– Dok je bio u Zvezdi imao je kompletan medicinski servis, sa svojom genezom. Još u FMP-u od 2017. pa na ovamo. Kada imate odnos sa profesionalnim igračem u smislu njegovog daljeg opterećenja, onda morate voditi računa o svim njegovim zdravstvenim karakteristikama.

Čović tvrdi da je Nigerijac od proleća „bio vrbovan“ od Partizana, mada nijednog trenutka nije izgovorio ime večitog rivala.

– Odžo je od marta kao igrač Zvezde permanentno vrbovan. Mislim da je u okviru tih vrbovanja napravljeno ubrzanje koje je uticalo na ovo što se dogodilo. Ja time ne želim da kažem da je bilo ko želeo da se ovo desi, ali ovo je velika nesreća i nemojte da bilo šta krijemo. Čim nešto krijemo, postajemo saučesnici – insistira on na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog i preranog odlaska dobroćudnog diva rođenog u Lagosu.

U toku jučerašnjeg dana čaršijom se proneo glas da Čović i njegova Zvezda nemaju nameru da ostanu na komentarima u medijima pa su, navodno, već zatražili hitno otvaranje istrage od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilastva povodom šokantne smrti Majkla Odža na individualnom treningu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari