Vreme je za revanš 1Koto: KSS

Reprezentacija Španije, kao što je i očekivano, biće protivnik našim košarkašicama u četvrtfinalu prvenstva Evrope.

Ubedljivo su savladale selekciju Crne Gore u osmini finala (78:51) i tako „zakazale“ duel sa Srbijom, selekcijom koja je bez poraza završila takmičenje u grupnoj fazi.

Osim našeg tima, plasman u četvrtfinale bez poraza obezbedila je i reprezentacija Francuske.

Da je moglo teže na početku eliminacione faze takmičenja na šampionatu, zaista nije.

Španija je jedna od najboljih selekcija na svetu, domaćin je ovog prvenstva i što je najnezgodnije, sve te prednosti van terena prate i neki čisto košarkaški pokazatelji.

Godinama igraju na način koji daje takmičarski rezultat, čitavu deceniju pod vođstvom su trenera Lukasa Mondela, kreatora španskog sistema i naprosto znaju da osvajaju medalje, bez obzira u kom sastavu se pojave na nekom velikom takmičenju.

Na poslednja četiri šampionata Evrope, Špankinje su tri puta bile prve, imaju srebro sa Olimpijskih igara u Riju i dve medalje sa svetskih prvenstava (2014, 2018).

Dakle, biće to rival koji ima individualni i timski kvalitet, pripremljen i motivisan da pred svojim navijačima dođe do još jednog odličja.

U Beogradu (EP 2019) je Španija osvojila zlatnu medalju, pobedivši sve protivnike od grupne faze do finalnog duela sa Francuskinjama.

U polufinalu su bile bolje i od naše reprezentacije koja je na kraju ipak osvojila bronzanu medalju.

Od igračica koje su tada igrale za Španiju i Srbiju, na ovom prvenstvu nastupiće osam naših i šest španskih košarkašica.

Četiri utakmice, koliko ih je Španija odigrala do duela sa Srbijom, „ponudile“ su nam neke informacije o igri aktuelnog šampiona Evrope, koje bi trebalo uzeti u obzir, kada budemo pratili četvrtfinalni susret.

Tačno je da u timu Španije nema Albe Torens najbolje igračice, ali ona nije igrala ni u Beogradu.

Neće biti ni Laure Nikols, Marte Šargaj i Ane Kruz devojaka koje su na prvenstvu pre dve godine bile među najboljima u reprezentaciji.

Ko ih je i kako zamenio?

Iskusna Kristina Ouvinja, odlično je igrala pokrivajući poziciju pleja.

Devetnaestogodišnja Rakel Karera dobro se snalazi pod košem, a Marija Konde pokazala je da ima odličan šut spolja.

Ipak, i dalje se sve vrti oko „petorke“ koja je dugo u reprezentaciji.

Veteranka Laja Palau i dalje je prvi organizator igre, Silvija Domingez i Kueralt Kasas zadužene su za defanzivne zadatke, prevashodno motreći na spoljne linije, dok su Laura Gil i Astu Endur i dalje neprikosnovene u reketu.

Aleksandra Crvendakić očekuje dobru utakmicu.

– Nismo se do sada sastajali sa Španijom u četvrtfinalu. Igramo protiv domaćina koji brani titulu prvaka Evrope, tako da treba da budemo maksimalno fokusirane na našu igru pošto neće biti mesta za mnogo grešaka. Cela dvorana će navijati za njih, ali, opet, ako naš fokus bude na nivou i svaka igračica uradi ono što je potrebno da dobijemo utakmicu, neće biti problema. Imamo višu ekipu, višu petorku i mislim da će skok biti naša prednost – rekla je Aleksandra Crvendakić.

Ivon Anderson navodi da su protiv Španije svi mečevi veliki, i da to što im je tim donekle promenjen ne znači da i dalje nius mnogo jake.

– Očekuje nas izazovan duel. Mi moramo da se izdignemo, spremne da prihvatimo izazov i odigramo onako kako smo trenirale i pripremale se sve ovo vreme. Potreban nam je totalni fokus, o tome smo stalno pričale. Nije pitanje šta će one uraditi, već šta ćemo mi, a ako smo fokusirane na zadatke u odbrani i napadu, onda smo samouverene da možemo da dobijemo rezultat koji želimo. Na kraju, mislim da će sve zavisiti isključivo od nas – zaključila je Anderson.

Utakmica između Španije i Srbije na programu je večeras od 21 sat u „La Fonteti“, dvorani u Valensiji.

Maljković: Znamo kako treba da igramo

Sve moguće situacije na parketu, kada su detalji u pitanju, rešavaće Marina Majlković i stručni štab, a ono što će kao obavezu imati igračice, bez obzira na stručnu analizu i postavku igre, objasnila je selektor Srbije čim se naš tim plasirao u četvrtfinale.

„Prve smo u grupi, jasno smo pokazale kako ne treba da igramo, sa druge strane kako je potrebno da igramo da bismo imali ozbiljne rezultate. Sada idu prave utakmice, one najteže i situacija je krajnje prosta. Moramo da igramo dobro, da budemo pametni, da stavimo prst na čelo i da izvučemo pozitivno iz prethodnih utakmica i da se toga držimo kao blesave da bismo napravili rezultat“.

Parovi četvrtfinala

Valensija

Belorusija – Švedska 18.00

Srbija- Španija 21.00

Strazbur

Francuska – BIH 18.00

Belgija – Rusija 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari