Vreme je za Superboul: Kanzas Siti Čifsi i Filadelfija Iglsi u borbi za trofej Vinsa Lombardija 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Pola sata nakon ponoći počinje Superboul – meč koji će odrediti novog šampiona u NFL ligi.

U velikom finalu sastaju se Kanzas Siti i Filadelfija.

Ko će biti bolji saznaćemo u ponedeljak ujutru, a to će biti sudar timova sa jedne strane prekaljenog trenera Čifsa Endija Rida, a sa druge strane bivšeg trenera hvatača upravo u timu iz Misurija – Nika Sirijanija.

Kada je u januaru 2013. godine došao u Kanzas Siti, Rid je odlučio da otpusti ceo stručni štab a među njima i sadašnjeg trenera Iglsa, koji je bio u klubu pre njega.

Međutim, Sirijani to nikada nije zamerio Ridu. Naprotiv smatrao je da je uradio pravu stvar.

„Mi jednostavno nismo bili dobri. Imali smo skor 2 -14 i to što je Endi uradio bilo je sasvim logično. Postao je glavni trener i preuzeo je kormilo sa svojim timom i dan danas radi neverovatan posao“, istakao je Sirijani.

U međuvremenu Sirijani je nastavio svoj trenerski put, a pun potencijal je pokazao upravo u Filadelfiji.

„Nik je sjajan. Komunikativan je, dobra je i pametna osoba. Savršen je trener za Filadelfiju. To je teško mesto za rad, a on se fantastično uklopio“, nahvalio je Rid trenera koga je svojevremeno otpustio.

Prvi put u istoriji u borbi za trofej učestvuju dva tampoputa kvoterbeka, Patrik Mahoums (Patric Mahomes) i Džejlen Hrts (Jalen Hurts).

Hrts i Mahoums su kombinovano najmlađi startni kvoterbekovi u istoriji Superboula – Hurts ima 24 godine, dok je zvezda Čifsa tri godine starija.

Tokom sezone 2019–20, Mahoums je vodio „Čifse” do Superboula, njihovog prvog posle 50 godina, gde su pobedili San Francisko 49-erse.

Mahoums je bio i MVP finala, postavši tako tek drugi afroamerički kvoterbek koji je osvojio nagradu nakon Daga Vilijamsa.

Ujedno, on je tek treći afroamerički kvoterbek koji je osvojio Superboul nakon Daga Vilijamsa i kvoterbeka Sijetla, Rasela Vilsona.

Nakon Bena Rotersbergera (23 godine i 320 dana) Patrik Mahoums je drugi najmlađi kvoterbek koji je osvojio Superboul (24 godine i 138 dana), a ujedno i zvanje MVP.

S druge strane Hrts se po prvi put u karijeri nalazi u ovoj poziciji.

Poprište spektakla biće stadion Arizone Kardinalsa “Stejt Farm” u Glendejlu, a u poluvremenu će svoj šou imati Rijana.

Čifsi imaju dva osvojena Lombardijeva trofeja, 1970. i 2020. godine. Iglsi su svoj jedini Superboul osvojili pre pet godina, pobedivši Nju Ingland Petriotse u velikom finalu.

Prethodno su dva puta doživeli poraze u najvažnijoj utakmici sezone – 1980. od Okland Rejdersa i 2005. od Petriotsa. Čifsi su u prethodnom pojavljivanju u Superboulu takođe poraženi, pošto su pre dve godine bolji od njih bili Tampa Bej Bakanirsi.

Ovaj Superboul će i iz još jednog razloga biti istorijski – prvi put će dvojica braće igrati jedan protiv drugoga – Džejson Kelsi na strani Iglsa i Trevis Kelsi kod Čifsa. Obojica su važni šrafovi u svojim timovima – stariji ima ulogu da štiti kvoterbeka Filadelfije Džejlena Hrtsa, dok je mlađi glavna pretnja u napadu Čifsa sa 21 hvatanjem i tri tačdauna u plej-ofu.

Obojica kvoterbekova su u poslednje vreme imali probleme sa povredama, Mahoums je povredio članak tokom divizione runde, dok Hrts vuče povredu ramena još iz regularnog dela sezone.

Najveća prednost Čifsa pred Superboul je svakako Mahoums koji je drugi put u poslednjih šest sezona proglašen najkorisnijijim igračem NFL.

Mahoums je dobio 48 od 50 glasova za prvo mesto i postao je deseti igrač u istoriji sa barem dve MVP nagrade, a prvu je osvojio 2018. godine.

Ove sezone predvodio je ligu po ukupnom broju jardi u pasovima (5.250) i po tačdaun pasovima (41), a zahvaljujući njemu Čifsi su stigli do skora 14-3 i mesta prvog nosioca u AFC.

Na drugoj strani, po mišljenju mnogih Iglsi imaju ubedljivo najbolji roster u NFL i teško im je naći slabosti. Imaju fantastičnu ofanzivnu liniju, kao i odbranu.

Čifsi su u finalu Američke fudbalske konferencije na svom terenu pobedili Bengalse sa 23:20 uspevši konačno da dobiju tim iz Ohaja posle tri uzastopna poraza i revanširajući im se za poraz u prošlogodišnjem finalu konferencije.

Iglsi su sa druge strane osvojili Nacionalnu fudbalsku konferenciju slavivši na domaćem terenu protiv San Franciska sa ubedljivih 31:7, iskoristivši povredu ruke trećeg kvoterbeka ekipe Broka Pardija koji je morao da izađe iz igre, pa je u jednom trenutku napade tima iz Kalifornije prinudno morao da organizuje raning bek Kristijan Mekefri.

Statistika dva tima uoči finala

Ukupno osvojenih jardi u sezoni

Čifsi 7.220 – Iglsi 6.873

Ukupno jardi osvojenih kroz vazduh

Čifsi 5.062 – Iglsi 4.105

Osvojenih jardi trčanjem

Čifsi 1.970 – Iglsi 2.509

Prosečno osvojenih jardi po akciji

Čifsi 7 – Iglsi 6

Ukupno postignutih poena

Čifsi 479 – Iglsi 477

Famblovi

Čifsi 11 – Iglsi 10

Broj bačenih presečenih dodavanja

Čifsi 12 – Iglsi 9

Dozvoljen broj sekova

Čifsi 26 – Iglsi 44

Uspešnost trećeg dauna

Čifsi 48% – Iglsi 45%

Vreme poseda lopte u meču

Čifsi 30:26 – Iglsi 29:27

Kazne

Čifsi 87 – Iglsi 90

Dozvoljen broj osvojenih jardi od strane protivnika

Čifsi 5.967 – Iglsi 5.616

Kroz vazduh

Čifsi 3.756 – Iglsi 3.057

Po zemlji

Čifsi 1.823 – Iglsi 2.068

Broj primljenih poena

Čifsi 369 – Iglsi 344

Broj povraćenih famblova

Čifsi 9 – Iglsi 10

Broj presečenih pasova

Čifsi 11 – Iglsi 17

Broj sekova

Čifsi 55 – Iglsi 70

Prolaznost trećeg dauna njihovih protivnika

Čifsi 38% – Iglsi 38%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari