Vreme odluke 1Foto: STARSPORT

Najvažniji sportski događaj za ovdašnju košarkašku elitu – finalan serija ABA lige – koji odlučuje o učesniku Evrolige naredne sezone počinje danas u hali „Aleksandar Nikolić“ gde Crvena zvezda od 19 časova dočekuje Budućnost.

Do pre samo nekoliko dana izgledalo da će događaji oko terena zaseniti one na parketu, pogotovu nakon što su crno-beli žalili na suđenje tokom utakmica sa Mornarom, Podgoričani to protumačili kao pritisak na sudije i strah rivala od finala, a beogradski tim se potrudio da ne ostane dužan na prozivke komšija. Sad kada je došlo vreme za igru, iz oba tabora spuštaju loptu – Aleksandar DŽikić ne želi da komentariše saopštenja koja je Crvena zvezda pisala a Dušan Alimpijević odaje priznanje protivnicima, kao jedinom timu koji je uspeo da pobedi Zvezdu u dva navrata tokom regularnog dela takmičenja.

– Budućnost nas je jedina pobedila dva puta u ABA. Te utakmice su nam dolazile u momentima kada smo se vraćali sa gostovanja ili velike potrošnje u EL, što ne umanjuje njihove pobede, one su na mestu, sa mnogo trojki i ubačenih šuteva – kaže Alimpijević, ali i dodaje da se Zvezda ima prednost domaćeg terena i da do sada nije imala poraz u Pioniru.

Činjenica da će igrati pred domaćom publikom, koju iz crveno-belih pozivaju da ispni tribine, kao i nekoliko dosta dobro odigranih utakmica u poslednjim kolima Evrolige protiv ekipa kao što su Real Madrid, ulivaju samopouzdanje beogradskom timu. Ipak trener Alimpijević ne želi da preuzme ulogu favorita koju mu namenjuju Podgoričani.

– U finalu nema favorita, priča je poprilično beznačajna. Ja mislim da je ekipi Budućnosti cilj od početka sezone – osvajanje ABA lige i Evroliga. To je ekipa koja je tako pravljena od početka, sklop dobrih pojedinaca koji su se dobro uklopili. Igraju dobro cele sezone u oba takmičenja. Kada na dobre partije Nikolića i Ilića, dovedete igrača na istoj poziciji i to sa takvim rejtingom koji ima Dolman, onda znate da ambicije nisu opstanak u ligi. Oni će sigurno probati da osvoje ABA ligu i uzmu učešće u Evroligi sledeće sezone – istakao je trener crveno-belih, koji tokom prve dve utakmice neće moći da računa na Nemanju Dangubića i Peru Antića.

Na drugoj strani DŽikić bi da što je više moguće zaštiti od pritiska svoj tim koji 17 godina čeka finale ABA lige.

– Ja sam momcima vrlo direktno rekao da mi možemo da budemo mirni iz prostog razloga – uradili smo sve što je trebalo da uradimo. I ovo je sada nagrada za to i mi to tako posmatramo. Daleko od toga da nas ne zanima da pobjedimo u ABA ligi i igramo Evroligu… Ali sa te strane nemamo pritisak. Pritisak je samo da budemo najbolji što možemo – kazao je DŽikić.

Prva utakmica finala Crvena zvezda mts – Budućnost VOLI igra se u ponedeljak od 19 časova, druga već u utorak od 18.30 časova. Oba meča na programu su u hali „Aleksandar Nikolić“ čije će kapije biti otvorene dva sata pre utakmica. Treći i eventualni četvrti meč na programu su u Podgorici 13. i 14. aprila, a ako bude bilo potrebe „majstorica“ će se igrati u Beogradu 16.

Finale u sedam dana

Finalna serija spakovana je u sedam dana, što po mišljenju Stefana Jankovića ne bi trebalo d predstavlja problem njegovom timu koji je igrajući Evroligu navikao na zgusnut raspored. „Tako smo cele sezone igrali, imali smo mnogo utakmica. Međutim, dobro smo se spremali, radili smo oporavak tokom sezone“, rekao je igrač Zvezde. Aleksandar DŽikić je ubrzani tempo pak prokomentarisao rečima „cele godine se borite i onda u sedam dana treba da se odluči ko će da igra Evroligu. Tako je kako je, isto je i za njih i za nas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari