Vreme pregazilo zlatne dečake 1Foto: EPA-EFE/ Ole Martin Wold

Prvenstvo Evrope u muškom rukometu još nije ušlo u nokaut fazu, a već imamo senzaciju istorijskih srazmera, jer je posle samo dva kola takmičenja u Švedskoj, Norveškoj i Austriji iz „igre“ ispala Francuska, čiji su uspesi u 21. veku jedan od sinonima za dominaciju u sportu.

A kojoj se ni na jednom od prethodna 33 EP nije desilo da za samo 120 minuta proćerda sve šanse u borbi za medalje.

Od 2000. godine na ovamo, „trikolori“ su dva puta bili pobednici Olimpijskih igara, u pet navrata prvaci sveta i trostruki šampioni Evrope (uz još šest drugih medalja na ovim takmičenjima), a sada su doživeli da igraju revijalni meč sa Bosnom i Hercegovinom (danas), pošto su ih porazi od Portugala (25:28) i Norvežana (26:28) izbacili iz trke za prva dva mesta u D grupi, odnosno plasmana u drugu rundu turnira, sa 12 od 24 selekcije nikada masovnijeg kontinentalnog prvenstva.

– Poznajem osećaj igranja pred svojom publikom, kada imaš nekoga ko te gura napred i kada ti ne ide najbolje, ali ako iko može da pokvari zabavu Norvežanima onda je to baš Francuska – samouvereno je izjavio jedan od najboljih rukometaša svih vremena Nikola Karabatić, ali ovaj fantastični golgeter „trikolora“, hrvatsko – srpskog porekla, ni njegovi saigrači nisu imali rešenja za šutera bez mane i straha Sadera Sagosena (s 22 pogotka prvi strelac turnira) i maestralnog čuvara mreže Tobjerna Bergeruda, odnosno 9.000 temperamentnih navijača.

Mnogo pre nego što se iko nadao, Francuzi su platili ceh nespretno izvedenoj smeni generacija (još traje), zbog čega je i dalje glavna poluga tima 35-godišnji Karabatić, a neki talentovani momci poput Dika Mema, Ludovika Fabregasa, Melvina Ričardsona… nikako da dobiju dovoljno minutaže i odgovornosti, kako bi se na vreme iskalili za godine kada neće moći više da se oslanjaju na asa Pari Sen Žermena ili prekaljene Lika Abaloa, Sedrika Sorainda, Mišela Gigua…

Debakl protiv Danske u polufinalu prošlogodišnjeg prvenstva sveta nagovestio je krizu igre i rezultata, a ovaj neuspeh Francuza verovatno samo ubrzao potrebne promene u timu, možda i na selektorskoj klupi trećeplasirane selekcije SP 2019.

Srbija u pretkvalifikacijama za SP

Reprezentacija Srbije igraće u aprilskim pretkvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2021, koje će se narednog januara održati u Egiptu. Zajedno sa još pet najlošije plasiranih selekcija sa EURO 2020, plus četiri pobednika prve faze kvalifikacija – Litvanijom, Turskom, Izraelom i Rumunijom. Pet pobednika tog „mini-baraža“ otići će u junsko doigravanje za SP, u kome će učestvovati još 13 reprezentacija sa ovog EURO 2020. Inače, četiri najbolje reprezentacije sa EURO 2020 uz svetskog prvaka Dansku idu direktno na SP, sa rekordna 32 učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari