Vreme promena i u Partizanu 1Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport.rs ©

Za nepuna tri takmičarska meseca, Crvena zvezda je „doktorirala“ na temu kadrovskih promena u stručnom štabu i igračkom kadru.

Ne baš tako radikalno, promene su se izdešavale i u Partizanu, međutim posle sramotnog debakla u Novom Mestu protiv Krke, crno-beli su izgleda rešili da se ozbiljnije pozabave igračkim kadrom i breme odgovornosti prebace i na momke koji „pikaju“ loptu.

Vlado Šćepanović je munjevito smenjen nakon loših igara i rezultata; njegov naslednik Sašo Filipovski na momente je zagolicao maštu navijača, ali je šesti abaligaški poraz u Sloveniji jasno pokazao da nešto kvalitativno u igračkom kadru ozbiljno fali crno-belima.

Nemanja Gordić spremno je dočekao informaciju da definitivno nije prošao na „konkursu“ kod Filipovskog. Unikaha prethodno nije uspela u nameri da ga privoli na promenu sredine kratkoročnim ugovorom, ali je barski Mornar konkretnijom i unosnijom ponudom obradovao, kako iskusnog pleja, tako i upravu Partizana.

Odlaskom Gordića, srpski velikan trebalo bi do 6. januara, do kada traje prelazni rok na evroligaškom nivou, da reaguje na tržištu angažovanjem, ne samo proverenog beka, već i igrača u centarskoj liniji.

„Postigli smo dogovor. Ostalo je još samo da sačekamo vremenski rok kada može da nastupi za Mornar u Jadranskoj ligi, a to je meč protiv Zadra u Baru, 11. januara 2021. godine“, potvrdio je predsednik Mornara Đorđije Pavićević.

Gordić bi trebalo da je sporazumno raskinuo saradnju sa Partizanom; crno-beli bi tako preostali novac iz ugovora sa organizatorom igre (oko 200 hiljada evra) mogli da iskoriste u dovođenju alternacije na pleju.

Uz Miler-Mekintajera i Aleksej Nikolić dobiće priliku da se još jednom dokaže u crno-belom dresu (prethodnu sezonu proveo na pozajmici) međutim zbog operacije kuka i perioda rehabilitacije pitanje je da li bi mogao da ostatak sezone odigra u ritmu od dve utakmice nedeljno.

Od januara pa do aprila, za Partizan će bukvalno svaki meč biti od krucijalnog značaja, naročito u ABA ligi, posle šest izgubljenih susreta u regionalnim okvirima. Ognjen Jaramaz jeste neko ko je u stanju da pokriva i poziciju pleja, ali je daleko produktivniji kao bek-šuter.

Odlaskom Gordića Partizanu će biti neophodan još jedan plejmejker. Demetrijus Džekson, bivši student Notr Dema i košarkaš Ritasa na startu takmičarske godine, spominje se kao potencijalno pojačanje.

Evidentno je, praktično od početka sezone, da Partizan vapi za kvalitetnim igračem na poziciji krilnog centra, koji u određenom sistemu igre može da bude i opcija na petici. Ne bi bilo iznenađujuće ukoliko bi se Partizan u narednih deset dana rastao sa Erikom Mikom.

Amerikanac nije impresionirao Filipovskog; od dolaska slovenačkog stručnjaka bio je i bolestan; kasnije se nešto sporije uklapao u sistem i trenutno je tek treće opcija na centru. Stefan Janković je „otpisan“ i pravo je čudo kako crno-beli do sada sa njim nisu raskinuli saradnju.

Navodno, crno-beli su okrenuti turskom tržištu na kojem, tradicionalno, igrači nisu baš najredovnije plaćeni i osim Efesa i Fenerbahčea, u svakom drugom klubu iz ugovora mogu izaći na elegantan način. Nažalost, ni u Partizanu finansijska situacija nije sjajna. Spominje se da od oktobra igrači nisu dobili primanja i da su zbog toga poprilično nervozni.

Raspored i tabela

  1. kolo

Budućnost – Krka             70:62

FMP – Mega       91:92

Primorska – Partizan       0:20

Igokea – Crvena zvezda  sinoć

Cedevita Olimpija – Mornar         sinoć

Borac – Split        sinoć

Zadar – Cibona  odloženo

  1. Crvena zvezda 9-1

  2. Mega 9-3

  3. Mornar 8-2

  4. Igokea 8-2

  5. Partizan 5-6

  6. Krka 5-7

  7. Budućnost 7-1

  8. Split 4-7

  9. Cibona 3-8

  10. Cedevita Olimpija 6-1

  11. FMP 2-9

  12. Borac 2-7

  13. Zadar 2-6

  14. Primorska 0-11

Mijailović: Bez prava na grešku

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović izjavio je da se ne meša u izbor igrača jer ne želi da nekome ko sutra dođe na njegovo mesto ostavi tri miliona evra dugovanja prema bivšim igračima. Dodavši da bi sigurno u očima navijača bio veći kada bi dovodio skupocena pojačanja i ponašao se rasipnički, ali on tako ne može da funkcioniše.

„U ABA ligi nemamo više prava na grešku. Ne odustajemo, borićemo se za svaku utakmicu, ali ono što je specifično je da smo šest ili sedam mečeva nesrećno izgubili, na jednu loptu, i mislim da će nam se to vratiti u drugom delu. Evrokup smo dosta dobro odigrali. Verujem da smo se u Top 16 fazi našli sa nešto lakšim ekipama, ali neće sigurno biti jednostavno i moramo da se borimo do poslednjeg atoma snage“, rekao je Mijailović za Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari