Vrtić kreće iz Priboja protiv Prijepoljki 1

Kada je 2016. godine Redžep Mahmutović podigao na noge ženski rukomet u Novom Pazaru retko ko nije pomislio da još jedan zanesenjak kreće u nešto za šta zna da može da traje nekoliko meseci, najviše godinu dana.

Ženski ekipni sport, sa izuzetkom košarke i donekle odbojke, nema tradiciju u Pazaru i ako ni zbog čega drugog to je bio dovoljan razlog da Mahmutovića ne shvate ozbiljno. Tri godine kasnije otišlo se dalje nego što je bilo ko mogao i da pretpostavi, u nedelju u Priboju (14:00, zauzeta dvorana u Prijepolju), Pazar 2003 igra prvu prvenstvenu utakmicu u istoriji ženskog gradskog rukometa. Duelom Sedmerca iz Prijepolja i Pazara 2003 u Prvoj ligi – Zapad ispisuje se još jedna važna stranica novopazarskog sporta, a nje ne bi ni bilo da nije pionirskog poduhvata Redžepa Mahmutovića, predsednika i trenera ŽRK Pazar 2003.

* Dobra strana lige koju čini devet klubova je da iz nje nema ispadanja?

– Dobro će nam doći za uigravanje. Ovo je treći rang iz koga prvak odlazi u Super B, iznad nje je samo najjača Super A liga.

* Pazar 2003 je jedini novi prvoligaš na „Zapadu“?

– Bićemo tvrd orah za sve i sigurno najprijatnije iznenađenje. Do ove sezone igrali smo samo turnirske lige mlađih kategorija. Počeci su bili sve samo ne laki, nizali su se porazi, a onda je konstantan rad počeo da daje rezultate. Sve se promenilo, neke pobede nisu mogle da ostanu neprimećene, usledio je poziv direktora lige Dragana Simovića, a kad imate šta da pokažete, on se ne odbija.

* Čeka vas seniorsko takmičenje sa devojčicama kadetskog uzrasta. Da to nije previše hrabar potez?

– Nije, osim nas još tri ekipe ulaze u takmičenje sa izuzetno mladim igračicama. Najstarije, Ajša Zahitović i Nejla Đekić tek će u oktobru i decembru proslaviti 16. rođendan. Ostatak ekipe čine devojčice rođene 2004. i 2005. godine. Za četiri, pet godina timu će se pridružiti veliki talenti DŽamila Slezović i Lamija Kožar, njima je samo deset, odnosno 11 godina. Mogli smo i sa iskusnijim sastavom da igramo ligu, na dvojnu registraciju prijatelji iz Beograda ponudili su nam dve odlične rukometašice, ali nisam ni razmišljao o tom predlogu. Ništa ne dobijamo ako one zauzmu mesta naših talenata, a ja sam siguran da će se ,,vrtić“ na kraju prvenstva naći na sredini tabele.

* Ko su favoriti za prvo mesto?

– Pre svih Metalac iz Gornjeg Milanovca. U sastavu imaju igračice starosti od 25 do 30 godina. Nedavno u okviru Sandžačkih igara u Sjenici bilo je 22:12 za Metalac. U tom poraza sam video mnogo više dobrih stvari nego u nekim pobedama. Drugu ekipu iz naše lige, Metalac iz Kraljeva, pobedili smo u polufinalu tog takmičenja 12:11. Lepi su to nagoveštaji za debitansku prvoligašku sezonu.

* Postoje li devojčice koje se kvalitetom izdvajaju?

– Bekovski trio, Kadira Selmanović, Lidija Vučićević i Nejla Mušić, čini da naša spoljna linija jako dobro izgleda. Svakim dana sve više im se približavaju Adela Kolašinac, Merima Crnišanin, Hana Hamzić i Mejrem Hodžić.

*Šta je sa pozicijom kružnog igrača. Trener je obeležio jedno rukometno vreme igrajući na mestu pivotmena?

– Ajša Zahitović i Merima Crnišanin su nam možda i najjače poluge.

* Košarka i odbojka su sportovi koji imaju najveći priliv devojčica. Stvara li to u poslu poteškoće?

– Posle prodora našeg muškog rukometa sve je lakše doći do talentovanih devojčica, da ne govorim koliko će naše uključivanje u ligu podići interesovanje. Tačno je da devojčice radije biraju odbojku i košarku, ali ko jednom dođe na rukomet taj više i ne pomišlja da menja sport.

* Koliko u radu problem stvara činjenica da ste iz objektivnih razloga ostali bez nekih važnih saradnika, a bili su uz vas u vreme nastanka kluba?

– Nisam sam. Dogovorio sam se sa Irfanom Ćosovićem da mi pomaže u radu sa igračicama koje tek dolaze. Završio je golmansku karijeru, pa će mu uz nastavnički rad u školi posao biti olakšan. Pomagaće i na utakmicama. Mnogo znači što su u klub ušli Fuad Batilović, trenutni zamenik predsednika, i Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

* Desetak dana pre starta Prve lige ostali ste bez sale za trening. Neočekivano veliki problem?

– Počelo je renoviranje sportske dvorane kod OŠ ,,Vuk Karadžić“. To je bila naša baza subotom i nedeljom i u večernjim terminima utorkom i četvrtkom. Prinuđeni smo da se snalazimo i tražimo slobodne školske sale. Problem je veliki, jer je Pendik konstantno zauzet, u njemu ćemo jedino igrati utakmice vikendom u dnevnim terminima.

Zaslužni pojedinci

Redžep Mahmutović posebno ističe pojedince bez kojih ne bi bilo ni kluba: „Gradonačelnik Nihat Biševac i direktor Sportskog saveza Emir Mehmedović hrabrili su me da krenem sa ovom idejom. Bilo je i teških trenutaka na ivici odustajanja. Istrajao sam i dogurali smo do Prve lige, to nije mala stvar“.

Sezona do 24. maja

Sezona u Prvoj ligi – Zapad počinje sutra, a završava se 24. maja 2012. godine. Prvi deo lige traje do 7. decembra do kada će se Pazar 2003 sastati sa:

1. Sedmerac (Prijepolje) – PAZAR 2003

2. PAZAR 2003 – Bekament (Aranđelovac)

3. Napredak 12 (Kruševac) – PAZAR 2003

4. PAZAR 2003 – Metalac (Kraljevo)

5. Prijepolje – PAZAR 2003

6. PAZAR 2003 – Radnički 1964 (Kragujevac)

7. Metalac (G. Milanovac) – PAZAR 2003

8. PAZAR 2003 – slobodan

9. PAZAR 2003 – Košutnjak (Čačak)

Pazar 2003-Sezona 2019/20.

trener: Redžep Mahmutović

golmani: Elzina Sulejmanović (15 godina) i Fatima Šabotić (15)

bekovi: Nejla Mušić (14), Kadira Selmanović (14), Lidija Vučićević (14), Amina Ćorović (14), Mejrem Hodžić (14), Lamija Kožar (11), Eleonora Radovanović (14)

Pivotmeni: Ajša Zahitović (16), Merima Crnišanin (14) i Sajma Hoćanin (15)

krila: Hana Hamzić (14), Nejla Đekić (15), Hana Idrizović (14), Adela Kolašinac (14), Altuna Halilović (15), Nejra Kriještorac (12), DŽamila Slezović (10), Aiša Ćorović (11).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari