Vuletić: Obračun s Partizanom 1Foto: STARSPORT

Ukoliko se ne sapletu o sopstvene noge, trener Savo Milošević ne omane sa taktikom i kadrovskim rešenjima, a ekipa Malatijaspora ne bude imala fantastičan dan pa nadoknadi minus iz beogradskog meča (3:1), fudbaleri Partizana će već sledećeg četvrtka ugostiti Molde ili Aris, ali ne pred dobro ispunjenim tribinama svog stadiona, kao pre nedelju dana.

Zahvaljujući svojim navijačima i strogim propisima Evropske fudbalske federacije, odnosno odluci Kontrolnog, etičkog i disciplinskog tela UEFA (CEDB) da „zbog rasističkog ponašanja navijača“ protiv turskog tima zabrani prisustvo gledalaca na naredne dve utakmice.

U saopštenju iz Niona ne navode se konkretni ispadi „grobara“, koji su za divno čudo ovog puta uslišili molbu kluba da ne pevaju nacionalistički motivisane pesme garnirane pretnjama nasiljem Turcima, pa se samo nagađa da je Partizan prijavljen zbog pokazivanja malteškog krsta, nalik simbolima nacističke Nemačke („nalik“ zbog oprečnih tumačenja istoričara) i „….. ciganska“ na račun eks veziste večitog rivala Crvene zvezde Mičela Donalda.

Uglavnom, Stojković, Tošić, Suma, Zdjelar, Miletić, Sadik i ostali ne mogu da računaju na podršku, a klub na lep prihod od prodatih ulaznica, što crno-bele možda i najviše boli, obzirom na veliki minus u klupskoj kasi i preskromne izvore prihoda.

Jedina nada im je nova pravnička vratolomija njihovog potpredsednika Vladimira Vuletića, inače uverenog u loše namere UEFA, pošto tvrdi da je u obrazloženju odluke „jedino prijavljeno skandiranje Donaldu“ i podseća da i sami zvezdaši „često pevaju mi smo cigani, najjači smo najjači“.

– Fudbalski klub Partizan je nastao na tekovinama antifašizma i antirasizma. U prvih 11 protiv Malatije igrali su tamnoputi igrači Sadik i Suma, a u drugom je ušao igrač žute rase Takuma Asano. Jednom takvom klubu nametnuti rasizam može samo maliciozna organizacija sa namerom da se obračuna sa Partizanom pre nego što se njegovi protivnici na terenu obračunaju sa njim. Moje je mišljenje da postoji jasno definisana tendencija da Partizan ove godine ne igra Ligu Evrope – tvrdi profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je prošle godine svojom žalbom i argumentima uspeo da „otvori“ kapije stadiona za meč nokaut faze LE sa Viktorijom iz Plzenja.

Vuletić objašnjava da odluka ne može biti sprovedena dok traje žalbeni postupak i nada se da neće biti tako brzo završen kao istraga koja mu je prethodila, a pesimistima su na umu puste tribine protiv Videotona i Dinama iz Kijeva u sezoni 2017/2018. i prvenstveno činjenica da je klub već tri godine pod uslovnom kaznom UEFA. Novčana kazna od 24.250 evra (za zakrčene prolaze i upotrebu pirotehnike) deluje kao mačiji kašalj u odnosu na štetu od praznih tribina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari