Za atletskog sudiju prvenstvo sveta je kruna u karijeri 1Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninka Mirjana Grujić, atletski sudija i trener, imala je veliku čast da sudi na jednom od najvećih atletskih i sportskih događaja ove godine, na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani, održanom u Beogradu.

Dok sabira utiske i odmara se i od napora ali i velike odgovornosti, priča o svojoj sudijskoj karijeri.

– Počela sam da sudim još na fakultetu, što znači pre 30-tak godina. Tada sam stekla osnovnu licencu. Suđenje počinjete na takmičenjima nižeg ranga a kako učite, polažete ispite, stičete iskustvo, tako dolazite i do takmičenja najvišeg ranga, kaže Mirjana Grujić.

Za sebe kaže da živi atletiku. Jer, osim toga što morate da pratite sve promene pravila, vi sa atletikom morate da dišete.

– Sudila sam na Univerzijadi, na Balkanijadi, pre pet godina na Evropskom prvenstvu a sad na Svetskom, što jeste kruna moje dosadašnje sudijske
karijere. Prvenstvo sveta je atletski spektakl, pravi praznik atletike. Naći se na istom mestu sa najvećim atletskim imenima današnjice, velika je čast ali i odgovornost, kaže Mirjana.

Grujićeva je, po sopstvenoj želji, bila sudija u Call-roomu, odnosno prijemnom centru.

– U prijemnom centru se sportisti pripremaju za izlazak na takmičenje. Sudije imaju zadatak da, na primer, pregledaju sadržaj torbi takmičara, proveraju se dresovi, startni brojevi i čitav niz detalja. Na tom mestu se zapravo određuje da li takmičar zadovoljava sve uslove da bi na potpuno regularan način izašao na stazu ili borilište. I da svi takmičari budu jednaki i pod istim uslovima izađu na teren, kaže Mirjana Grujić.

Mnogo je toga što će zauvek pamtiti sa prvenstva.

– Pokazali smo da kao savez i kao država, možemo da organizujemo najveće atletske događaje, na šta sam kao neko ko je u atletici jako dugo, posebno ponosna. Arena je bila prepuna i to prave atletske publike, koja je pokazala da zna kako se navija. Publika je pozdravljala svaki uspeh, u atletici se uvek navija “za”, nagrađuje se uspeh. Posebno ću pamtiti susrete sa najvećim atletskim imenima današnjice. Na terenu to su sportske veličine, a van terena obični, fini, srdačni dobri ljudi, kaže Mirjana Grujić i dodaje da, iako je prvenstvo sveta vrhunac njene dosadašnje sudijske karijere, ambicije i dalje postoje.

– Uvek ima još i uvek može bolje a sada mislim da sam i za to potpuno spremna, kaže naša sagovornica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari