Za duplu krunu i(li) spas sezone 1Foto: STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana nisu mogli zamisliti teži i lepši kraj sezone od večerašnjeg finala nacionalnog Kupa.

Crveno-beli zato što će se za 12 godina čekanu duplu krunu boriti s jednim od retkih plej-of timova koji im nije dozvolio maksimalan učinak u tri međusobna superligaška duela u Superligi 2018/2019. (dva remija, jedna pobeda), a crno-beli zbog toga što će se za očajan učinak u prvenstvu probati da izvade protiv ekipe koja je SLS završila s 18 bodova više od njih.

S druge strane, koliko god nisu želeli da se sretnu ovog 23. maja, pobedniku neće biti ništa slađe kada do svog cilja stigne preko grbače mrskog mu komšije.

– Čeka nas najveća utakmica kakvu srpski fudbal ima. Malo veće vrednosti i težine u odnosu na one mečeve iz prvenstva, jer donosi trofej. Svako ima svoje motive, učinićemo sve da naši razlozi prevagnu. Priča se u poslednje vreme o fudbalskim stvarima, a to je dobro. Neka pobedi bolji – poručio je Savo Milošević, četvrti trener Partizana od početka sezone krcate lošim igrama i brojnim rezultatskim kiksevima.

– Može delom tako da se gleda. Velikom klubu uvek znači osvojen trofej. Za nas u Partizanu je, možda, još bitnija stavka što osvajanje trofeja može da nam donese rasterećeniji kalendar uoči kvalifikacija za Ligu Evrope, značilo bi nam da dve sedmice kasnije počnemo takmičenje. A i trofej bio sam po sebi značio dosta – ovako je odgovorio doskorašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije na novinarsko pitanje da li će se branilac Kup trofeja na „Rajku Mitiću“ boriti za spas sezone.

Milošević ima lepu derbijevsku kilometražu u kopačkama, ali je tek nedavno upisao trenerski debi u okršajima sa novim (starim) šampionom (1:2).

– Taj prethodni derbi će značiti više meni nego mom kolegi, u smislu iskustva, jer mi je bio prvi, ne i u smislu da možemo jedan drugog da iznenadimo. Mada, ovo je drugačija utakmica od prvenstvene, narednih 90 minuta rešava sve. Moja ekipa može bolje nego u prethodnom periodu, jer smo se digli, a nadam se da Zvezda neće uspeti da se digne na nivo iz Lige šampiona, jer bismo onda imali problem – priznao je bivši golgeter.

Od kada stoji uz aut liniju, njegov kolega Vladan Milojević ne zna za poraz od Partizana, ali nije ni mnogo puta slavio, a sada ima i specijalan motiv u vidu duple krune. To bi bio grandiozan epilog sezone obeležene povratkom u Ligu šampiona i s četiri osvojena boda u „grupi smrti“

– Od početka nam je cilj da osvojimo oba domaća trofeja. Prošle sezone nismo imali priliku da se borimo za Kup, a činjenica da Zvezda dugo nije osvojila duplu krunu daje nam poseban motiv. Maksimalno smo motivisani, pozivam navijače da dođu u što većem broju, očekujem dobru predstavu, da pobedi fudbal. To je najbitnije – jasan je zvanično najbolji fudbalski trener naše zemlje.

– Moji igrači znaju da ne želim da budu rasterećeni ni na treningu. Kamoli na utakmici. Prošle sezone nismo ni stigli do finala, zato ne bih rekao da smo rasterećeni. Samo smo jedan cilj ostvarili, sad gledamo drugi – uverava šef Zvezdine struke, ubeđen da ne mora da drži drugačiji govor pred meč.

– Nemam razloga da se plašim emotivno pražnjenja. Ne znam šta bismo mi kao treneri mogli da kažemo da bismo motivisali fudbalere, jer će dati sve od sebe. Ne vidim razlog za opuštanje, niti da neko taktički može ovog drugog da iznenadi. Odlučiće sitnice, a nadam se da ćemo biti onakvi kakvi bi trebalo da budemo – nada se uspehu Milojević.

Crvena zvezda ima više osvojenih Kupova (24) ali je Partizan šest od 15 uzeo od osamostaljenja Srbije.

Vujadin Savić: Ne dam porodici na meč

– Ja sam prvi koji supruzi i deci neću dozvoliti da dođu na utakmicu, jer želim da tokom meča razmišljam samo o onom na terenu. Ali, verujem da nas čekaju lepša vremena. Bezbednost u poslednje vreme poboljšana – o redovnim teškim incidentima na tribinama i oko stadiona na svoj način je progovorio Zvezdin kapiten Vujadin Savić, kome je inače veoma stalo do uparivanja trofeja.

Vladimir Stojković: Da otac ne brine

– San svakog oca je da pošalje dete na utakmicu bez problema, a ne da brine da li će se s nekim zakačiti na stadionu – nadovezao se (u odsustvu odlazećeg Saše Ilića) Partizanov vođa na terenu Vladimir Stojković, koji želi srećan kraj turbulentne sezone.

„Prepisan“ sudija

Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije ponovo je odredila Novaka Simovića za glavnog sudiju meča između Crvene zvezde i Partizana. Na derbijevskom vatrenom krštenju, 37-godišnji arbitar iz Lovćenca svirao je 57 prekršaja, dva penala i jedan crveni karton. „Prepisani“ su i pomoćnici Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, dok je za četvrtog sudiju delegiran Aleksandar Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari