Za dva pehara u 270 minuta 1Gužva na prošlom finalu Kupa foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Polufinale Kupa Srbije u fudbalu prošlo je kao i Superliga na izmaku – u znaku „večitih“, jer su branilac trofeja u drugom po važnosti takmičenju i arhetipski rival Crvene zvezde u svemu, Partizan, preskočili poslednje prepreke do svog tek četvrtog okršaja u meču odluke.

I tako maksimalno zaoštrili borbu za duplu krunu, jer su i crveno-beli i crno-beli još u prilici da uzmu i titulu i njima manje bitan pehar.

S tim da je Partizan imao više razloga za oprez i brigu pre duela sa Vojvodinom, zato što nije jednostavno dobiti istog protivnika u pet dana, a „parni valjak“ je to najpre učinio u prvenstvu. Radi jednako lepe i opterećujuće opcije da se preko finala stigne do zagarantovanih kvalifikacija za Ligu Evrope i to od 3. kola, za slučaj da se ni ovog proleća u Humsku ne vrati šampionski pehar.

Jer je Lalama pobeda bila jedini prolaz u Evropu;  zbog toga što su Novosađani rival za maksimalan respekt čak i kada „omaše“ sezonu kao što je ova.

A, onda i zbog viđenog odnosa snaga na terenu, s obzirom da je ekipa Aleksandra Stanojevića mogla i morala da ima najmanje duplo više od dva gola prednosti u prvom poluvremenu, a ne da dovodi do ludila svog trenera i sama sebi nabija tenziju nakon što je u nastavku popustila sa presingom i šansama, a gosti prepolovili zaostatak.

– Neverovatno, mislim da nikad otkako sam trener Partizana nismo imali ovoliko stopostotnih šansi. Čestitke mojim igračima za stvorene prilike, ali s druge strane i kritike, jer moraju da reše te situacije. Zadovoljniji sam, Vojvodina nije imala previše šansi, kontrolisali smo utakmicu – ukratko je sumirao utiske šef stručnog štaba crno-belih nakon 2:1 u režiji Rikarda Gomeša i Kvinsija Meniga.

Svestan da će 26. maja protiv Crvene zvezde biti teško ponovo u toj meri konkretan i opasan, odnosno da jači rivali obično kažnjavaju onoga ko se ispromašuje. Pogotovo što će nekoliko dana pre toga biti završeno prvenstvo, to jest crno-beli biti emotivno ispumpani kao balon (ukoliko se desi veleobrt pa prekinu četvorogodišnju dominaciju komšija) ili napeti i nervozni (ako ostanu na mestu na kom su crveno-beli bili najveći deo sezone).

„Uprava napolje“ i „Ti si prvi trener Stanoje“, orilo se u nekom trenutku sa tribina stadiona u Humskoj, čime su se navijači izjasnili o krivcima za mogući neželjeni epilog sezone, iako bi osvajanje Kupa, egal borba sa Zvezdom, ulazak u osminu finala Lige konferencije i kasni start kvalifikacija (ako bude za LE) znatno premašili prazne hodove iz prošlih godina i, da se ne lažemo, očekivanja istih tih Grobara pa i ostatka javnosti od (u mnogo čemu) tankog sastava.

Tim Dejana Stankovića nalazi se u sličnom, ali lagodnijem položaju jer je dvokorak ispred večitog rivala u šampionatu, a Novi Pazar mu je poslužio samo kao vreća za udaranje uoči „biti ili ne biti“ 270 minuta borbe za trofeje.

Gosti su se i pre dolaska u Ljutice Bogdana o eliminaciji toliko kvalitetnijeg, skupljeg i moćnijeg protivnika izjasnili kao o malo realnoj varijanti, uprkos svom rezultatskom uzletu u plej-autu SLS, da bi Zvezdinih 8:0, sa sve pogocima klinca kao što je Nikola Stanković, treći put ove sezone pokazali da su ovi klubovi nebo i zemlja.

– Završnica je oba takmičenja, imamo još samo tri utakmice i maksimalno smo koncentrisani i motivisani. Idemo iz meča u meč ka osvajanju oba trofeja. To je gen Crvene zvezde i to nam je u krvi – objasnio je u ime svih iz svlačionice Nebojša Milošević, pomoćnik Stankovića koji je u to vreme sa svojim pulenima i Delijama slavio reprizno finale Kupa 2021, kada su Crvena zvezda i Partizan takođe odlučivali o pobedniku Kupa.

Sigurno uz ambiciju da sledeće ima isti epilog, s tim da ovog puta slavljenika dobijemo posle sat i po regularne borbe a ne na penal ruletu. Verovatno i želju da se ponovo bolje prođe na žrebanju domaćina, jer je Fudbalski savez Srbije odustao od organizovanja finalnih Kup mečeva na neutralnom terenu  (po unutrašnjosti), pa je Zvezda tako prošlog proleća imala više publike uz sebe na „Rajku Mitiću“.

Jer, bez obzira na brojne gostujuće pobede „večitih“ u prošlosti ni jednima ni drugima nije svejedno kada moraju u tuđu kuću, inače se ne bi tako upinjali za prednost domaćeg terena u međusobnom duelu na startu superligaškog plej-ofa.

I četvrti iz Superlige izlazi u Evropu

Kako su vodeći timovi prvenstva Crvena zvezda i Partizan, plasmanom u finale Kupa „duplirali“ izlazak na međunarodnu scenu (ostaje da se vidi ko u kakve UEFA kvalifikacije), a Čukarički je još tokom regularnog dela Superlige osigurao učešće u trci za Ligu konferencije, preostali naš predstavnik u borbi za isto takmičenje biće četvrtoplasirani na konačnoj tabeli. I ta zagonetka biće rešena u trouglu Voždovac – niški Radnički – TSC.

Samo dva finiša bez „večitih“

Od kako se organizuje Kup Srbije, samo dva puta se desilo da ni njegov najčešći osvajač, Partizan, ni Crvena zvezda ne igraju zaključnih 90 minuta. U sezoni 2012/2013. Jagodina je  slavila u finalu sa Vojvodinom, da bi joj se ova već naredne godine revanširala. Do poslednje runde stizali su i manji klubovi poput Sevojna, Mladosti iz Lučana, Javora, Zemuna i Borca iz Čačka.

Svi osvajači Kupa Srbije

  1. Crvena zvezda

  2. Partizan

  3. Partizan

  4. Crvena zvezda

  5. Partizan

  6. Crvena zvezda

  7. Jagodina

  8. Vojvodina

  9. Čukarički

  10. Partizan

  11. Partizan

  12. Partizan

  13. Partizan

  14. Vojvodina

  15. Crvena zvezda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari