Za istoriju ili vrh ATP liste 1foto EPA-EFE/ANDY RAIN

Pobedom u odsustvu deportovanog šampiona, Novaka Đokovića, Rafael Nadal bi postao jedini vlasnik 21. grend slem titula, a Danil Medvedev postao prvi reket sveta.

Da je Novak Đoković stigao u Melburn vakcinisan protiv korona virusa, ili da mu vlasti Australije nisu poništile odobreno medicinsko izuzeće, oduzele izdatu vizu za ulazak u zemlju i na sraman način ga deportovale sa Petog kontinenta, on bi 30. januara, od 09.30 po srednjeevropskom vremenu, vrlo  verovatno igrao za svoj jubilarni 10. trofej Australijen opena i rekordnu 21. grend slem titulu.

Ovako će njegov večiti rival Rafael Nadal ili najbliži pratilac na ATP listi, Danil Medvedev, ispisati novu tenisku stranicu u „Rod Lejver areni“ i preteći čoveka uskraćenog da brani tron za Ozi openu.

Prvo je Španac prošao u polufinale, tako što je u petak (i) protiv Italijana Matea Beretinija – 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:3) pokazao ne da nije za staro gvožđe nego da, samo pet meseci posle hodanja uz pomoć štake, može da igra kao nekada i na njemu neomiljenoj podlozi dogura toliko daleko da ima priliku da pobegne Đokoviću i Rodžeru Federeru u arhetipskoj borbi za najviše šampionskih naslova na turnirima prve kategorije.

– Znam da situacija nije idealna za mene, kada je reč o tome da pokušam da ostvarim neverovatan rezultat na uvodnom slemu u sezoni. Ali nikada se ne zna. Nemaš šansu samo ako nisi tu – tako je pre prvog izlaska na teren u Melburnu razmišljao 35-godišnjak sa Majorke, a sada se sprema za svoje šesto finale AO i to prvo još od 2009. godine, kada je jedini put odneo trofej iz Australije, odnosno ukupno 29. meč za titulu vrednu 2.000 bodova.

– Ljudima sa strane teško je da poveruju da je tako, ali i onima koji su uz mene da mogu da igram na ovom nivou sada. Osećam se srećnim, osećam da sam živ ponovo. Ne lažem, do pre mesec i po dana nisam znao da li ću moći da se vratim tenisu, jer nismo uspevali da rešimo probleme. A sada sam tu, i zahvalan sam životu. Ovo je za mene poklon, samo to što sam ovde i što igram tenis. Stvari gledam sada malo drugačije. Uvek imam takmičarski duh jer ne mogu protiv toga. To mi je u DNK. Na neki način samo želim da imam priliku da se takmičim na ovom nivou, imam pozitivnu energiju koja me pokreće i iskreno samo mi je bitno da igram tenis i to mi je važnije nego da osvojim 21 grend slem… U životu je bitna sreća i sada se radi o šansi da radim ono što volim – još jednom je Nadal ponovio staru tvrdnju da nije opsednut time da napravi više od Federera i Đokovića.

Danil Medvedev ima samo jedan pobenički GS pehar u karijeri, a sada bi mogao da bude prvi u “Open eri“ tenisa koji je odmah posle prvog osvojio i drugi turnir najjače klase.

I, ono što je njemu daleko važnije, da debituje na liderskoj poziciji u svetskom poretku tenisera, jer bi na njegov konto leglo ogromnih 2.000 bodova, a prvi reket sveta, Đoković, ostaje bez iste zalihe od prošle sezone.

– Zanimljivo je da ću ponovo igrati protiv igrača koji želi 21. grend slem. Pretpostavljam da je Rafa gledao finale US opena protiv Novaka, ali ne znam za koga je tada navijao. Verujem da će i Novak gledati meč za dva dana… – rekao je Rus posle svog duela sa Stefanosom Cicipasom – 3:1 (7:6, 4:6, 6:4, 6:1) u kom je opasno pobesneo na glavnog sudiju zbog nereagovanja na stalna, nedozvoljena, dobacivanja Grkovog oca i više puta ga glasno upitao da li je „lud, glup ili mala maca“, s obzirom da prećutkuje kršenje pravila.

– Spreman sam, znam da je Rafa izuzetno jak igrač i da moram da pružim svoj maksimum kako bih ga pobedio – poručio je Medvedev, pošto je već probio igračku i mentalnu barijeru u borbama sa najvećim sinovima „belog sporta“.

Mada mnogo mlađi i daleko tanje karijere, Medvedev je blagi favorit, iako mu međusobna statistika ne ide na ruku, jer je 25-godišnji Rus dobio jedino susret na Završnom mastersu u Londonu 2020. godine – 2:1 (3:6, 7:6, 6:3). Pre toga je bio gubitnik na Mastersu u Torontu – 0:2 (3:6, 0:6), US openu – 2:3 (5:7, 3:6, 7:5, 6:4, 4:6) i ATP finalu u Londonu – 1:2 (7:6, 3:6, 6:7), sve pre tri sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari