Za istoriju nekadašnjeg evropskog prvaka: Nigerijac Avoniji se poravnao s Kolimorom 1Foto: Nick Potts/PA via AP

U prvoj utakmici drugog kola Premijer lige Notingem Forest je dočekao povratnika u najbolje društvo engleskog fudbala Šefild junajted.

Kad je nigerijski golgeter Taivo Avoniji zatresao mrežu gostujućeg tima u 3. minutu za vođstvo s 11:0, ušao je i on u anale nekadašnjeg dvostrukog evropskog prvaka (1979, 1980), bar u njegovu noviju istoriju.

Za istoriju nekadašnjeg evropskog prvaka: Nigerijac Avoniji se poravnao s Kolimorom 2
Foto: Tim Goode/PA via AP

Strelac je i na šestoj utakmici engleskog prvenstva uzastopce (ukupno osam pogodaka). Seriju je preneo iz poslednja četiri kola u prošloj sezoni, a kad je na svoj 26. rođendan nastavio nisku utešnim golom na „Emiratima“ protiv Arsenala (2:1), primakao se u klupskim svedočanstvima Notingema u Premijer ligi tik uz bivšeg povremenog engleskog reprezentativca Stena Kolimora, koji je na šest mečeva uzastopno zablistao u martu i aprilu 1995 (u pet utakmica po gol, a u jednoj dva). S ukupno 22 pogotka u toj sezoni, jedinoj u Forestu, bacio je mamac Liverpulu da ga ubrzo dovede.

Avoniji, koji je dan posle susreta s londonskim „tobdžijama“ dobio drugo dete, sada je i rame uz rame s Kolimorom.

Nijedan Nigerijac u Premijer ligi nema takvu nisku, a među afričkim fudbalerima sa po sedam uzastopce su uspešniji jedino Egipćanin Mohamed Salah (Liverpul, 2021/22) i Emanuel Adebajor iz Togoa (Arsenal, 2007/08).

Avoniji je došao u Notingem prošlog leta iz berlinskog Uniona za 20,5 miliona evra. Prethodno nije pustio koren u Liverpulu, koji ga je nekoliko puta pozajmljivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari