Za kompletan utisak 1Foto: STARSPORT

Duel sa Australijom za peto mesto na Svetskom prvenstvu (8.30) verovatno je objektivni trenutni domet podmlađene vaterpolo reprezentacije Srbije.

Izabranici selektora Dejana Savića pokušaće da u subotu ujutro u Gvangdžuu ostvare rezultat koji bi u krajnjem zbiru trebalo da predstavlja obećavajuću osnovu za neminovnu smenu generacija koja će se sukcesivno obaviti posle Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Imali su vaterpolisti Srbije obećavajućih izdanja nalik onome protiv Grčke u poslednjem kolu grupne faze kada su obezbedili direktan prolaz u četvrtfinale. Ni meč sa Nemačkom u razigravanju od petog do osmog mesta napadački nije bio zanemarljiv, naprotiv, dobar broj igrača pokazao je zavidan talenat i tehničku kompetentnost, ali i određene defanzivne limite koji posebno brinu selektora Savića.

Na pravom će testu „delfini“ biti danas; Australija, pod vođstvom Elvisa Fatovića rapidno napreduje poslednjih godina i pitanje je samo takmičenja na kome će biti u stanju da u kontinuitetu pružaju vrhunske partije. Australijanci su tradicionalno odlični plivači; u Gvangdžu su doputovali sa dobrim balansom i centrima koji po korpulentnosti i snazi u vodi nisu inferiorni u odnosu na najdominantnije „sidraše“ na svetu.

– Nije važno da li ste peti ili šesti na Svetskom prvenstvu, međutim važan je kompletan utisak kakav ćemo ostaviti na planetarnoj smotri – poručio je selektor Savić.

Nedavno su u Svetskoj ligi dve selekcije odigrale dva susreta i oba su pripala Srbiji, ali se pamti prvi u kojem je nevreme zaustavilo odličnu igru učenika Elvisa Fatovića. Strahinja Rašović, zajedno sa bratom Viktorom, Dušanom Mandićem, Milošem Ćukom i Savom Ranđelovićem predstavljao je podršku mlađima i neiskusnijima u Južnoj Koreji. Ofanzivno, ostavio je vrlo dobar utisak i danas bi trebalo da sa saigračima razuveri selektora da su defanzivne manjkavosti ispoljene protiv Nemačke „hronične prirode“.

– Moramo da popravimo pristup igri i da sa više angažovanja uđemo u susret. Nisu ni malo lak protivnik, igrali smo na pripremama u Beogradu. Odlično se poznajemo. Nadam se da ćemo odigrati mnogo bolje i da ćemo pobedom završiti takmičenje – rekao je Strahinja Rašović, jedan od najboljih igrača Srbije na Svetskom prvenstvu.

Finale bez eks-Ju selekcija

Vaterpolo reprezentacija Španije je iznenađujućim trijumfom nad Hrvatskom u polufinalu Svetskog prvenstva u Gvangdžuu (6:5) – istovremeno ispisala i istoriju. Plasiravši se u finale ovog takmičenja, Španci su sprečili Hrvatsku da nastavi niz učešća reprezentacija bivše Jugoslavije u borbi za trofej, a poslednji takav slučaj desio se sada već davne 2003. godine. U finalu vaterpolo turnira na Svetskom prvenstvu 2003. godine sastali su se Mađarska i Italija (11:9), a upravo su „azuri“ dobili Srbiju i Crnu Goru u polufinalu. Niz finala (i medalja) za ex-yu reprezentacije počeo je od 2005. godine u Kanadi, kada je Srbija završila na najvišem stepeniku na podijumu – i trajao je sve do ovogodišnjeg takmičenja u Južnoj Koreji, gde u meču za zlato neće biti ni Srbije, ni Crne Gore, a ni Hrvatske.

Raspored završnice

7. mesto Grčka – Nemačka 07.00

5. mesto Srbija – Australija 08.30

za bronzu Hrvatska – Mađarska 10.00

finale Španija – Italija 11.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari