Za kraj s jednako lošima 1Foto: FoNet EHF Sasa Pahic Szabo

Najbolji rukometaši Srbije nisu bili te sreće da kolege iz reprezentacije Francuske ustanu na levu nogu na dan duela sa njima u pretposlednjem kolu I grupe Evropskog prvenstva, jer samo tako je tim s plasmanima na velika takmičenja svake „prestupne godine“ mogao da očekuje čudo…

… pa su logično bili poslušni đačići na predavanju o vrhunskom rukometu i ostali na „nuli“ uoči današnjeg meča sa Belorusijom.

A, kako ni selekcija bivše sovjetske republike nije uspela da popravi očajan učinak iz prve runde EP i uveća bodovni saldo biće to megdan dve najlošije ekipe od šest koliko ih se u Zagrebu bori za polufinale 13. kontinentalnog prvenstva.

– Francuska nam je pokazala kako izgleda tim svetske klase. Daleko su bolji od nas – kapiten Žarko Šešum nije ni pokušao da dovede u pitanje surovu istinu o enormnoj razlici u kvalitetu između ove dve ekipe, selektora i igre, dok je šef stručnog štaba našeg tima Jovica Cvetković uz istu konstataciju primetio da su njegovi igrači protiv Nikole Karabatića i ostalih francuskih rukometnih aždaja „pali na ispitu borbenosti“ i zamerio im što nisu dali maksimum za svoju zemlju.

I da jesu to im ne bi pomoglo, jer Francuzi nisu prvi od početka EP bez pardona kažnjavali neiskustvo, neuigranost i nepojmljive greške sadašnje postave srpske reprezentacije, čiji je mizeran učinak samo produžio dugu seriju loših rezultata našeg muškog reprezentativnog rukometa, na kratko prekinutu srebrnom medaljom na EP čiji smo domaćini bili 2012. godine. U takvim okolnostima pozitivan rezultat u preostalih 60 minuta sa Belorusima mogao bi samo da ublaži gorak ukus u ustima svih ljubitelja ovog sporta u Srbiji, koja je u vreme velike Jugoslavije imala vrhunske igrače, stručnjake i klubove u obe polne kategorije.

– Moramo da odigramo daleko bolje protiv Belorusije ako hoćemo da se sklonimo sa poslednjeg mesta u našoj grupi – jasno je Šešumu da se peške ne može do pobede ni protiv selekcije zemlje koja nema nikakvu težinu u svetu ovog sporta.

A, dok Srbija i Belorusija gledaju da jedna drugu smeste u magareću klupu, odnosno osvoje deseto mesto u konačnom plasmanu Francuska (osam bodova), Švedska (6), Hrvatska (6) i Norveška (4) vode ljuti bitku za prve dve pozicije, tj ostanak u borbi za medalje. Uz „milion“ kombinacija, u zavisnosti od ishoda utakmica Hrvatska – Francuska i Švedska – Norveška, konačnih gol razlika i međusobnih skorova u slučajevima više bodovno izjednačenih reprezentacija. S tim što su aktuelni planetarni vladari iz Pariza najbliži cilju, jer im je i remi dovoljan da nastave zacrtanim putem.

Grupa I (Zagreb)

16.00 Srbija – Belorusija

18.15 Švedska – Norveška

20.30 Hrvatska – Francuska

Tabela

1. Francuska 4 4 0 8

2. Hrvatska 4 3 0 1 6

3. Švedska 4 3 0 1 6

4. Norveška 4 2 0 2 4

5. Belorusija 4 0 0 4 0

6. Srbija 4 0 0 4 0

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari